Aktual.: 3.10.2024 12:54

Bratislava – Slovenský parlament dnes schválil konsolidační balíček, který předpokládá zejména zvýšení některých daní a zavedení nové daně z finančních transakcí. Vládní návrhy opatření v hodnotě 2,7 miliardy eur (68 miliard korun) poslanci podle očekávání upravili. Opozice, která předlohy příslušných zákonů při hlasování nepodpořila, schválené změny předem kritizovala, stejně jako například zástupci zaměstnavatelů či odbory.

Pokud změny podepíše prezident Peter Pellegrini, v příštím roce na Slovensku stoupne základní sazba daně z přidané hodnoty (DPH) na 23 z nynějších 20 procent. Současně na pět z deseti procent klesne DPH na některé potraviny, jejichž zbytek bude zatížen novou 19procentní sazbou DPH. Oproti původnímu návrhu budou v nejnižší sazbě DPH také ubytovací služby, knihy a tisk.

Ve srovnání s vládní předlohou výrazněji, a to na 24 z nynějších 21 procent, stoupne sazba daně z příjmů pro právnické osoby s příjmy nad pět milionů eur (126 milionů Kč) ročně. Naopak malým firmám míra zdanění zisků klesne. Stávající zvláštní zdanění zisků energetických firem nakonec nestoupne.

Podle nevládního Institutu ekonomických a společenských analýz bude firemní daň ze zisku na Slovensku nejvyšší ze všech postkomunistických zemí ve střední a východní Evropě.

V Česku firmám na začátku letošního roku stoupla daň z příjmu na 21 z 19 procent. ČR uplatňuje základní sazbu DPH 21 procent a sníženou 12 procent.

Podíl.