Aktual.: 20.10.2024 17:50

Uherské Hradiště – Fotbalisté Slovácka prohráli ve 12. kole první ligy s Teplicemi 0:2 a v šestém domácím utkání v sezoně nejvyšší soutěže poprvé nebodovali. Rozhodla o tom branka Abdallaha Gninga ze 42. minuty, výhru hostí pojistil v 82. minutě střídající Filip Horský. Domácí trefili v první půli třikrát tyč a po hodině hry neproměnil Marek Havlík pokutový kop. Tým z Uherského Hradiště prohrál se Severočechy v nejvyšší soutěži po deseti duelech a zůstal sedmý. Teplice bodovaly třetí kolo po sobě, podruhé za sebou venku vyhrály a patří jim 14. příčka.

Domácí vstoupili do utkání ve velkém stylu a vytvořili si výraznou územní převahu, z níž se rekrutovaly gólové šance. V 11. minutě přiťukl Trávník Kohútovi, který napálil břevno, ale míč se od něj odrazil jen před brankovou čáru. O minutu později pak trefil Břečka po centru zprava jen tyč Ludhovy branky a do třetice šla střela Kim Sung-pina těsně vedle.

Gólem mohla skončit i první vážnější akce Severočechů, Trubačovu ránu Heča jen s námahou vyrazil před sebe, aby ji pak pro jistotu jeho spoluhráči poslali mimo nebezpečí. Ojedinělá útočná akce Teplic neubrala nic na slováckém tlaku, jenže výsledkem byla už třetí nastřelená tyč po rychlé akci a pokusu Kima Sung-pina.

Domácí hráče musely zahozené šance mrzet, neboť v závěru poločasu dostali lekci, jak se střelecky prosadit. Gninga vyslal kolmým pasem Čerepkai do obrany, senegalský útočník vyškolil stopera Břečku a podél Heči poslal míč do sítě. Gning tak zaznamenal pátý gól v tomto ligovém ročníku.

Po přestávce se očekával opět nápor Slovácka, jemuž ale Severočeši čelili mnohem aktivnější hrou, kterou eliminovali bezprostřední nebezpečí. Jenže když Švanda fauloval v 58. minutě Kim Sung-pina, nařídil sudí Zaoral pokutový kop, který však Havlík poslal vysoko nad.

Slovácko i tak ukázalo dost morálky na to, aby s nepříznivým výsledkem něco udělalo. V 82. minutě ale jeho snaha definitivně zhasla, Juklovu střelu Heča pouze vyrazil před sebe a střídající Horský neměl problém míč uklidit do sítě. V ligové sezoně se trefil podruhé. Na to už Slovácko nedokázalo zareagovat, i když v páté minutě nastavení dalo gól, jenže po předchozím faulu Cicilii neplatil.

Hlasy trenérů po utkání: 

Roman West (Slovácko): „Jsem zklamán z výsledku, ale nikoliv z výkonu našeho mužstva. Měli jsme v zápase spoustu šancí, nastřelili jsme břevno, dvě tyče, nedali jsme penaltu, měli jsme vyhrát. Jinak to bylo z mého pohledu jedno z nejlepších utkání, které jsme sehráli, byly tam šance, střely. Kdybych to zobecnil, měli jsme příležitostí snad více, než za celých 10 předchozích ligových kol. Ale nebyli jsme schopni dát gól, nedali jsme penaltu, asi bychom gól nedali, kdybychom hráli celý den. Je to prostě náš největší současný problém. Těžko můžu hráčům něco vytknout, půl hodina byla skvělá, mohli jsme vést o tři čtyři branky a pak to dohrát v pohodě. Nestalo se, soupeř nám chodil do nebezpečných brejků, jeden proměnil. Nakonec nám nebylo přáno ani v závěru, kdy nám tam přece jen něco spadlo. Bohužel.

Zdenko Frťala (Teplice): „Musím být velmi spokojen s výsledkem, protože prvních 30 minut jsme byli marní, přežili jsme tři stoprocentní šance soupeře. Nedostupovali jsme soupeře, nechávali jsme jim moc prostoru. Štěstí stálo při nás. Vysvobození přišlo po brejku Gninga, pak jsme výhru potvrdili do otevřené obrany Slovácka, kterou nám jejich hra poskytla. Byli jsme agresivnější, pomohlo nám střídání. Za výhru jsme maximálně šťastní, i proto, že jsme udrželi nulu vzadu.

1. FC Slovácko – FK Teplice 0:2 (0:1)

Branky: 42. Gning, 82. Horský. Rozhodčí: Zaoral – Paták, Malimánek – Černý (video). ŽK: Azevedo, Krmenčík, Vaško, Cicilia – Bílek, Beránek, Labík. Diváci: 4073.

Sestavy:

Slovácko: Heča – Ndefe (55. Reinberk), Břečka, Vaško, Doski (68. Sinjavskij) – Trávník – Kim Sung-pin (77. Cicilia), Havlík, Kohút (68. Blahút), Azevedo (55. Petržela) – Krmenčík. Trenér: West.

Teplice: Ludha – Bílek (46. Beránek), Mareček, Mičevič (36. Havel), Harušťák – Švanda, Kričfaluši, Jukl, Trubač (68. Labík) – Gning (78. Havelka), Čerepkai (68. Horský). Trenér: Frťala.

Podíl.