Události v regionech: Nový ředitel olomoucké filharmonie a divadla (zdroj: ČT24)

Ředitelem sloučeného Moravského divadla a Moravské filharmonie v Olomouci bude od ledna šéf divadla David Gerneš. Rozhodla o tom výběrová komise složená z odborníků, ale i zástupců radniční koalice a opozice. Opoziční strany s výběrem nesouhlasí, stejně jako odboráři z filharmonie, kteří dlouhodobě proti slučování bojují. Od minulého týdne drží stávkovou pohotovost.

Herci Moravského divadla zkoušejí Janáčkovu Jenůfu, bude to jedna z posledních premiér v jeho samostatné existenci. Od 1. ledna 2025 se sloučí s Moravskou filharmonií. O post ředitele nové příspěvkové organizace města se nakonec utkali lidé, kteří mají blíž k divadelnímu jevišti.

Na podání přihlášek do výběrového řízení byl čas dva měsíce. Komise ale nakonec vybírala jen ze dvou kandidátů. Kromě dosavadního šéfa Moravského divadla Davida Gerneše se přihlásil loni odvolaný ředitel Slezského divadla v Opavě Aleš Kománek. Ze sedmi členů komise šest hlasovalo pro Gerneše.

„David Gerneš má všechny předpoklady pro to zklidnit atmosféru, což bude určitě jeden z jeho prvních úkolů. Druhá věc je jeho dlouholetá zkušenost s vedením velké kulturní organizace,“ vysvětlil náměstek olomouckého primátora Viktor Tichák (Piráti).

Filharmonici jsou na protest ve stávkové pohotovosti

Filharmonici proti slučování dlouhodobě bojují. Od minulého týdne drží stávkovou pohotovost. Nesouhlasí ani s výběrem ředitele. „Pan ředitel divadla David Gerneš nemůže být tou osobou, která to celé zkonsoliduje dohromady. Má nějakou svoji historii, má divadelní historii a z našeho pohledu to nebude úplně vyvážené,“ vysvětlil mluvčí odborové organizace Moravské filharmonie Olomouc Jakub Látal.

„Já s veškerou úctou a pokorou se budu snažit mluvit s kolegy z filharmonie tak, abychom našli společnou řeč a našli společné průsečíky toho, jak udržet stávající kvalitu a nastavit nějakou prorůstovou cestu,“ prohlásil Gerneš.

Výběr ředitele kritizuje i opoziční ODS. Podle zastupitele Jana Holpucha (ODS) rozhodnutí jmenovat Gerneše ředitelem nové organizace překvapivé není, překvapivý je průběh a okolnosti výběru. „Když v roce 2009 město ve dvou kolech hledalo nového ředitele divadla, do výběrového řízení se tehdy přihlásilo jedenáct uchazečů. Když vybíralo posledního ředitele filharmonie, konkurzu se účastnilo sedm zájemců. Informace o tom, že právě uzavřeného konkurzu se zúčastnili pouze dva uchazeči, jsou smutnou vizitkou zřizovatele a věcně příslušného náměstka Ticháka,“ poznamenal Holpuch.

Hlavním důvodem sloučení jsou úspory

Hlavním důvodem sloučení obou institucí jsou úspory. Filharmonici se ale obávají, že proces slučování je začátek konce orchestru s téměř osmdesátiletou historií. „Z našeho pohledu je proces nezvládnutý, časově extrémně napjatý a tím, že nemá cíle jasně definované, tak ani není měřitelné, jestli projekt bude úspěšný, nebo ne,“ podotkl Látal.

Gerneš vidí jako jednu z výhod nový investiční fond. Počítá i s technologickou obnovou koncertního sálu Reduta. „Tak aby pro kolegy z filharmonie vzniklo adekvátní zázemí, aby i ten sál samotný byl nějakým způsobem provozuschopný a po nějakých dvaceti letech se do něj nalily peníze,“ vysvětlil.

Podíl.
Exit mobile version