Aktual.: 3.10.2024 21:20

Praha – Fotbalisté Slavie ve druhém utkání hlavní fáze Evropské ligy doma remizovali s Ajaxem Amsterodam 1:1. Skóre otevřel Branco van den Boomen z penalty, o vyrovnání se postaral střídající Tomáš Chorý. Čtvrt hodiny před koncem byl vyloučen hostující Youri Baas, Pražané ale početní výhodu nevyužili.

Slavia přidala do tabulky čtvrtý bod po úvodní výhře 2:0 v Razgradu. Ajax v premiéře zdolal 4:0 Besiktas Istanbul.

Slávisté neprohráli ani ve čtvrtém pohárovém utkání s Ajaxem, přes který v roce 2007 postoupili ze závěrečného předkola poprvé do hlavní fáze Ligy mistrů, když venku zvítězili 1:0 a doma 2:1. V prosinci 2008 skončil zápas ve skupině tehdejšího Poháru UEFA v Amsterodamu 2:2.

Pražané udělali v základní sestavě více změn, než trenér Trpišovský avizoval. Jen na lavičce zůstali Diouf, Bořil, Provod, Zafeiris či Chorý, naopak se dostalo na Zmrzlého, Prebsla, Micheze nebo Wallema.

Hosté se s absencí řady opor na začátku zápasu vyrovnali lépe. Kanonýr Brobbey v první šanci selhal, rána mu vůbec nesedla. Zmrzlý hrající poprvé v sezoně od začátku pak neobratným zákrokem fauloval Rasmussena, rozhodčí Treimanis nařídil penaltu a Van den Boomen ji proměnil.

Slavia postupně zvýšila obrátky. Na přední tyč si naběhl Chytil a míč špičkou kopačky tečoval těsně vedle. Zmrzlý poté těsně nedosáhl na Lingrův centr. Videorozhodčí také zkoumal zákrok na Prebsla, ale penalta se nekopala. Závěr poločasu patřil hostům. Stopeři Slavie nezareagovali na nákop brankáře Pasveera, po němž běžel Brobbey sám na Kinského, ale branku opět minul.

Po přestávce začali slávisté náporem. Michezova tečovaná rána už mířila do sítě, ale Pasveer předvedl výtečný zákrok. Po hodině hry připravil Trpišovský čtyřnásobné střídání a na hřiště poslal Provoda, Chorého, Dioufa a Juráska. Moc dlouho netrvalo, Jurásek odcentroval a Chorý hlavou vyrovnal. V 75. minutě byl po druhé žluté vyloučen Baas. Slávisté výhody jednoho muže navíc nevyužili, v závěru už se skóre nezměnilo.

Hlasy po utkání:

Jindřich Trpišovský (trenér Slavie): „Když pominu penaltu, zápas se vyvíjel tak, jak jsme očekávali. To znamená, že v první půli to bude hodně přetahovaná, protože Ajax je silný na balonu a těžko se nám bude vytvářet tlak, ale že postupem času si ho vytvoříme, což se stalo. Celou druhou půli se hrálo na jednu branku. Bohužel jsme z toho vytěžili jen jeden gól.“

Tomáš Chorý (útočník Slavie a střelec vyrovnávací branky): „Remíza je určitě málo. Ajax možná trochu v první půli dominoval, měl tam víc náznaků akcí, z kterých mohli dát gól. Druhý poločas byl v naší režii. Ajax si asi chtěl vyzkoušet trávník, protože se jim tady dobře leželo. Trochu jsem čekal, že Ajax bude chtít vyhrát a ne zdržovat, ležet a nehrát fotbal. Jsem rád za náš přístup, chtěli jsme to rozhodně víc než oni. Od toho se musíme odrazit. Závěr patřil nám.“

Ondřej Lingr (křídelník Slavie): „Vzhledem ke druhému poločasu je to asi ztráta. Myslím si, že jsme na ně měli. Potom už jenom zdržovali a hráli v deseti. Měli jsme nějaké závary, které jsme mohli do brány dorazit. Furt je to ale Ajax a cenná remíza. Myslím si, že bod se bude ještě hodit.“

2. kolo fotbalové Evropské ligy:

Slavia Praha – Ajax Amsterodam 1:1 (0:1)

Branky: 67. Chorý – 18. Van den Boomen z pen. Rozhodčí: Treimanis – Gudermanis, Spasennikovs – Ratnieks (video, všichni Lot.). ŽK: Holeš, Prebsl, Douděra, Trpišovský (trenér) – Hato, Baas, Taylor, Van den Boomen, Wijndal, Gaaei. ČK: 75. Baas. Diváci: 19.296.

Slavia: Kinský – Douděra, Holeš, Zima, Zmrzlý – Oscar, Prebsl (74. Zafeiris) – Michez (60. Jurásek), Lingr (61. Diouf), Wallem (61. Provod) – Chytil (61. Chorý). Trenér: Trpišovský.

Ajax: Pasveer – Rensch, Šutalo, Baas, Hato – Van den Boomen, Hlynsson (42. Tahirovič), Taylor (78. Rugani) – Rasmussen (56. Wijndal), Brobbey (56. Akpom), Godts (56. Gaaei). Trenér: Farioli.

Podíl.