Komerční prezentace Aktual.: 29.09.2024 21:51

Praha – Fotbalisté Slavie v 10. kole první ligy zvítězili ve vršovickém derby 4:0 na hřišti Bohemians 1905 a vedou tabulku o tři body před Spartou, která v pátek překvapivě nestačila doma 2:3 na Olomouc a s níž se utkají za týden v Edenu. Hosty poslal v Ďolíčku do vedení ve 14. minutě El Hadji Malick Diouf, na kterého záhy navázal Tomáš Chorý. V 34. minutě si dal vlastní gól domácí stoper Ondřej Petrák a skóre uzavřel v 52. minutě Christos Zafeiris.

Slavia v lize porazila Bohemians poosmé v řadě, s vršovickým rivalem prohrála jediný z posledních 21 vzájemných ligových zápasů. Úřadující vicemistři jsou posledním týmem, který v sezoně nejvyšší soutěže neprohrál. „Klokani“ nenavázali na středeční postup v poháru přes třetiligové Brozany a v lize nevyhráli počtvrté za sebou. V tabulce jsou dvanáctí.

Kouč Slavie Trpišovský udělal oproti středeční výhře v Evropské lize na hřišti Ludogorce Razgrad pouze dvě změny v základní sestavě. Poprvé po svém nedávném návratu do klubu nastoupil od začátku Lingr, jenž ve 13. minutě nevyužil hlavou první velkou šanci duelu. O minutu později už ale slavil, když Diouf poslal odražený míč z voleje přesně ke vzdálenější tyči. Senegalský levý bek dal pátý gól v ligovém ročníku, v tabulce kanonýrů je lepší pouze olomoucký Kliment s devíti zásahy.

V 16. minutě Diouf obešel na levé straně Matouška, připravil pozici Provodovi a jeho střílenou nabídku před bránu usměrnil do sítě patičkou Chorý. Reprezentační útočník navázal na penaltovou trefu z minulého kola proti svému bývalému klubu Plzni, v ligové sezoně má na kontě tři góly.

Zmar „Klokanů“ dokonal Petrákův vlastní gól z 34. minuty. Odchovanec Slavie si při snaze o odkop Lingrova přízemního centru trefil stojnou nohou a od ní se míč odrazil za Frühwaldova záda.

Domácí kouč Veselý zareagoval o poločase dvojitým střídáním, obraz hry se ale nezměnil a v 52. minutě jeho tým inkasoval počtvrté. Provod po individuální akci vybídl před bránou ke skórování Zafeirise, který si snadno připsal druhý gól v ligovém ročníku.

Slavia inkasovala v úvodních devíti kolech pouze jednou, což je rekord, a i dnes potvrzovala pozici nejlepší defenzivy soutěže. Dvacátou brankou v ročníku se navíc dotáhla na vedoucí Spartu i v ofenzivní statistice. Bilanci mohl ještě vylepšit v 67. minutě Lingr, ve vyložené šanci ale přestřelil.

Závěrečných 20 minut utkání se za rozhodnutého stavu pouze dohrávalo. Slavia v lize neprohrála pošestnácté v řadě a v Ďolíčku zvítězila počtvrté za sebou, teprve podruhé v historii samostatné ligy o čtyři góly. „Klokani“ doma nebodovali poslední tři zápasy v nejvyšší soutěži.

Hlasy trenérů po utkání:

Jaroslav Veselý (Bohemians): „Není co hodnotit, prohráli jsme naprosto zaslouženě, možná až ostudně. Náš výkon nebyl dobrý, musím se omluvit fanouškům. Chtěli jsme být aktivní, což se bohužel nepodařilo, chyběly tomu emoce. Bylo to z naší strany odevzdané, ať už to bylo přehnaným respektem nebo průběhem zápasu. Třetí gól utkání v podstatě vyřešil. Po změně stran jsme chtěli odehrát lepší poločas, nedostat gól a aspoň jeden vstřelit, naopak jsme ale hned inkasovali. Musím uznat, že Slavia má ohromnou sportovní formu, horko těžko si proti ní něco vytvoříte.“

Jindřich Trpišovský (Slavia): „Zápas jsme si udělali jednodušší tím, že se nám podařilo dát rychlé góly. V první půli jsme byli nebezpeční, vstřelili jsme tři góly, byly tam i další šance. Naopak soupeřův útok jsme dobrou obranou eliminovali. Zápas jsme měli pevně pod kontrolou i ve druhé půli. Celkově jsme byli dobře nastavení, organizovaní, měli jsme kvalitu směrem nahoru i dobrý pohyb a intenzitu. Od nás to byl velice dobrý výkon. S týmem je teď radost pracovat, hráči mají sebedůvěru, jsou koncentrovaní.“

Bohemians Praha 1905 – Slavia Praha 0:4 (0:3)

Branky: 14. Diouf, 16. Chorý, 34. vlastní Petrák, 52. Zafeiris. Rozhodčí: Všetečka – Mokrusch, Hrabovský – Petřík (video). ŽK: Vondra, Hybš (oba Bohemians). Diváci: 5531.

Sestavy:

Bohemians: Frühwald – Hůlka, Petrák, Vondra – Křapka, Smrž (59. Ristovski), Čermák (73. Hrubý), Hybš (83. Shejbal) – Matoušek (46. Drchal), Kovařík – Hilál (46. Zeman). Trenér: Veselý.

Slavia: Kinský – Holeš (79. Chaloupek), Zima, Bořil – Douděra (68. Zmrzlý), Oscar, Zafeiris (68. Jurásek), Diouf – Lingr, Provod (68. Prebsl) – Chorý (75. Chytil). Trenér: Trpišovský.

Podíl.
Exit mobile version