Komerční prezentace Aktual.: 11.10.2024 11:25

Chang-čou (Čína) – Slalomářka Gabriela Satková vyhrála závod kanoistek na Super Cupu v čínském Chang-čou. Z mužské části českého týmu si dnes v klasickém vodním slalomu nejlépe vedl Václav Chaloupka, jenž skončil v kategorii C1 třetí.

Úřadující vicemistryně Evropy Satková potvrdila výbornou formu v této sezoně, v níž proměnila ve vítězství dva ze tří startů ve Světovém poháru. Dvaadvacetiletá závodnice, které se letos nevydařilo jen olympijské finále v Paříži, v Číně vyhrála kvalifikaci a přemožitelku nenašla ani ve finále. O čtyři desetiny sekundy porazila Britku Mallory Franklinovou.

Druhá česká kanoistka Tereza Kneblová obsadila čtvrtou příčku, od bronzové Marty Bertoncelliové z Itálie ji dělila téměř sekunda. Mezi kajakářkami se Satkové tolik nedařilo, skončila v kvalifikaci dvacátá a do finále se neprosadila. Závod vyhrála Francouzka Camille Prigentová.

Na stupně vítězů se z Čechů prosadil ještě mistr světa z roku 2021 Chaloupka. Ve finále ztratil 94 setin sekundy na vítězného Brita Ryana Westleyho, před českého kanoistu se dostal ještě Francouz Nicolas Gestin. Do finále na kanoi postoupil i Jiří Prskavec, který obsadil s více než osmisekundovou ztrátou jedenáctou příčku.

Ve finále kajakářů olympijský šampion z Tokia Prskavec chyběl. V kvalifikaci se zařadil na čtrnáctou příčku a stejně jako třináctý Vít Přindiš se do postupové dvanáctky nevešel. České barvy tak v boji o medaile hájil jen Jakub Krejčí, jenž skončil čtvrtý. Na bronzového Felixe Oschmautze z Rakouska kvůli dvěma trestným sekundám ztratil 22 setin. Pořadí na prvních dvou místech bylo stejné jako na OH v Paříži, vyhrál Ital Giovannide Gennaro před Francouzem Titouanem Castryckem.

V maratonu se dnes jel závod na kratší trati. Česká kajakářka Kateřina Mílová v něm obsadila desátou příčku, kanoistka Alžběta Veverková byla jedenáctá.

V sobotu si na Super Cupu závodníci na divoké vodě vyzkouší nový formát short slalomu. Do akce půjdou i rychlostní kanoisté.

Podíl.
Exit mobile version