„Teď jednáme se STAN. O variantě koalice s ANO jsem přemýšlel, ale zvažoval jsem obě varianty, protože žádná z nich není úplně ideální,“ říká místopředseda sněmovny a poslanec za ODS Jan Skopeček k situaci ve Středočeském kraji. Dodává ale, že „jednání“ neznamená, že se s někým jdete domluvit na koalici. Kdyby prý šlo Skopečkovi o funkce, mohlo být o budoucím vedení v kraji už dávno rozhodnuto.




33:00

Jan Skopeček – Spotlight Aktuálně.cz | Video: Tým Spotlight

„ANO nám nabídlo post hejtmana. Kdybych to bylo tak, že mi jde jen o funkci, tak jsem se s nimi domluvil večer po volbách,“ tvrdí Skopeček, podle kterého je představa, že nebude po volebním klání mluvit s jeho vítězem, naprosto „iluzorní“.

„Nejednali jsme o koalici, jednali jsme o tom, jakou máme představu o budoucnosti kraje,“ dodává ke schůzce s představiteli hnutí expremiéra Andreje Babiše a vysvětluje, že Spolu ve Středočeském kraji usiluje o vytvoření koalice s hnutím STAN, jako je tomu na vládní úrovni.

Samotný výsledek krajských a senátních voleb jak pro vládní strany, tak pro ODS, Skopeček za výhru rozhodně nepovažuje. „Je to poslední varování, které nám pravicoví a středopravicoví voliči před sněmovními volbami, které budou už za rok na podzim, vysílají,“ nabádá poslanec ODS, ale brání se tím, že ve volbách druhého řádu, jako jsou ty krajské nebo do Evropského parlamentu, logicky dopadají vládní strany hůře.

„ANO se podařilo z krajských voleb udělat skutečně referendum o vládě,“ vysvětluje místopředseda sněmovny, podle kterého je „lhaní si do kapsy“, že to byl relativní úspěch, cesta do pekel.

Skopeček v rozhovoru se Světlanou Witowskou také říká, že tušil, do jak složitých voleb jde. „Mně bylo jasné, že jdu do velmi riskantního projektu. Přesto jsem nechtěl své kolegy, kteří se věnují krajské politice, hodit přes palubu a nepomoct jim. Ale že by vládla poraženecká nálada, to ne,“ tvrdí o své kandidatuře v kraji a volebním výsledku.

Pokud jde o spekulace o možné spolupráci vládní ODS s hnutím expremiéra Andreje Babiše na celostátní úrovni, místopředseda sněmovny si prý takovou variantu vůbec nepřipouští. Problém je podle Skopečka nejen v tom, jak ANO jedná, jak se profiluje, ale i jaké „alternativní návrhy“ v dolní komoře parlamentu prosazuje.

„Ty jejich návrhy možná zní hezky pro některé cílové skupiny, kterým by přinesly peníze navíc. Ale třeba pro veřejné finance by byly naprosto zdrcující a vedly by nás k bankrotu,“ vyčítá straně.

Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním videu nebo si ho poslechnout ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Podíl.
Exit mobile version