Aktual.: 5.10.2024 00:20

Hradec Králové – Sjezd Sociální demokracie (SOCDEM) dnes v Hradci Králové vybere předsedu, který se někdejší vládní stranu pokusí příští rok ve volbách vrátit do Sněmovny. Předsednickou funkci po necelých třech letech opustí starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda, na jeho místo se zatím přihlásili bývalý ministři Jiří Dienstbier a Jana Maláčová. Někdejší ČSSD se v průzkumech dlouhodobě pohybuje pod pětiprocentní hranicí.

Bývalá ministryně práce a sociálních věcí v menšinové vládě ANO a ČSSD Maláčová se při kandidatuře vymezuje proti „neschopné a prolhané vládě“. „Kandiduji na předsedkyni, protože chci tuhle vládu, kvůli které extrémně chudneme, porazit,“ uvedla. Ministr pro lidská práva z vlády ČSSD s ANO a lidovci Dienstbier chce nabídnout alternativu ke strategii Maláčové. Varuje, že Maláčová by se mohla spojit s antisystémovou levicí včetně komunistů.

Uchazeči o vedoucí funkce se budou podle nových stanov hlásit přímo na sjezdu, ke kandidatuře potřebují deset podpisů delegátů. V Hradci Králové se zástupců z jednotlivých krajů sejdou zhruba dvě stovky. Dopoledne je vyhrazené především technickým záležitostem, Vybírat předsedu, statutárního místopředsedu a další místopředsedy by měli sociální demokraté odpoledne.

Podíl.