Komerční prezentace Aktual.: 10.10.2024 10:44

Washington/Jeruzalém – Šéf palestinské teroristické organizace Hamás Jahjá Sinvár je stále naživu a schovává se v tunelech v Pásmu Gazy. Řekl to zmocněnec Bílého domu pro Blízký východ Brett McGurk. Jedná se o první podobné vyjádření amerického představitele ohledně Sinvára za poslední týdny, píše dnes izraelský tisk. Sinvár podle McGurka stále rozhoduje o počínání palestinského hnutí Hamás.

„Domníváme se, že je naživu a že se nachází v tunelu pod Pásmem Gazy, pravděpodobně s rukojmími ve své blízkosti,“ řekl o Sinvárovi McGurk při středečním rozhovoru s americkými rabíny. Podle amerického představitele Sinvár stále rozhoduje o akcích hnutí Hamás, ačkoliv podle tisku používá velmi primitivní způsoby komunikace, aby ho nedokázaly vystupovat izraelské síly.

Arabský tisk v uplynulých dnech napsal, že Sinvár v poslední době komunikoval s dalšími představiteli Hamásu. O Sinvárově osudu však panuje mnoho nejasností.

Sinvár, který podle Izraele naplánoval teroristický útok z loňského 7. října, při kterém zemřelo na 1200 lidí a dalších 250 bylo uneseno, je od srpna šéfem celého Hamásu. Předtím řídil jeho aktivity v Pásmu Gazy. V reakci na útok izraelští představitelé zahájili vojenskou operaci v Pásmu Gazy, jejímž cílem je zničit vojenské kapacity Hamásem. Cílem armády je i samotný Sinvár.

Na začátku října izraelská armáda oznámila, že na severu Pásma Gazy zabila v létě pravou ruku Sinvára a šéfa tamní vlády Rúhího Muštahu. Stalo se tak při letecké úderu na tunel.

Od loňského října v Pásmu Gazy zemřelo kvůli válce přes 42.000 lidí, oznámily ve středu místní úřady, které kontroluje Hamás. Údaj nerozlišuje mezi civilisty a bojovníky. Tento týden izraelská armáda oznámila, že od loňského října zabila zhruba 17.000 členů Hamásu.

 

Podíl.
Exit mobile version