Aktual.: 25.10.2024 17:02

Kuang-čou (Čína)/Vídeň – Tenistka Kateřina Siniaková pokračuje ve vítězném tažení turnajem v Kuang-čou. Ve čtvrtfinále dvouhry porazila 6:4, 7:5 Američanku Bernardu Peraovou a v semifinále čtyřhry s domácí Čang Šuaj vyřadily 6:3, 6:1 Annu Bondárovou z Maďarska a Kimberley Zimmermannovou z Belgie. Tomáš Macháč do semifinále turnaje ve Vídni nepostoupil. Nasazené sedmičce Britovi Jacku Draperovi podlehl 3:6, 6:3 a 1:6.

Siniaková v Kuang-čou v singlu startuje jako nasazená jednička a zatím neztratila ani set. S Peraovou hrála posedmé a připsala si šesté vítězství. V semifinále se na okruhu WTA představí poprvé od srpnového turnaje v Clevelandu.

V semifinále osmadvacetiletá Češka nastoupí proti Olze Danilovičové ze Srbska, se kterou se utká poprvé. O titul si Siniaková ve dvouhře zahrála naposledy před rokem v Nan-čchangu, kde ve finále porazila krajanku Marii Bouzkovou.

Ve čtyřhře Siniaková potvrdila roli první hráčky světového žebříčku a představí se ve 45. finále na okruhu WTA. Zatím má na kontě 27 titulů, včetně devíti triumfů na grandslamech a zlaté medaile z olympiády v Tokiu.

Čtyřiadvacetiletý Macháč nenavázal na předchozí semifinále ze Šanghaje a Tokia. S Draperem prohrál podruhé za sebou a neoplatil mu vyřazení z letošního osmifinále US Open. O dva roky mladší Brit ho přehrál v počtu vítězných míčů 37:27, pomohlo mu také 11 es.

Sedmadvacátý hráč světa Macháč, který během utkání opět gestikuloval a komunikoval k trenérovi Danielu Vackovi v lóži, neměl vydařený úvod. Ztratil první servis a Draper utekl do vedení 3:0. Přestože si v sedmé hře vypracoval český tenista dva brejboly, Brit oba odvrátil a sadu dopodával.

Ve druhém dějství už byl Macháč při servisu stoprocentní a zlepšil i bekhendové údery. Za stavu 2:2 smazal dva brejkboly a nato prolomil poprvé Draperův servis. Využil sedmou brejkbolovou příležitost utkání a vynutil si rozhodující třetí set. Ten však českému tenistovi nevyšel. Ztratil dvakrát servis a Draper získal náskok 5:0. Duel pak uzavřel čistou hrou na servisu.

Výsledky tenisových turnajů

(řazeno podle výše dotace)

Turnaj mužů ve Vídni

(tvrdý povrch, dotace 2,626.045 eur):

Dvouhra – čtvrtfinále:

Draper (7-Brit.) – Macháč (ČR) 6:3, 3:6, 6:1.

 

Turnaj žen v Tokiu

(tvrdý povrch, dotace 922.573 dolarů):

Dvouhra – čtvrtfinále:

Čeng Čchin-wen (1-Čína) – Fernandezová (8-Kan.) 6:0, 1:6, 6:3, Keninová (USA) – Kasatkinová (3-Rus.) 6:3, 6:4, Šnajderová (6-Rus.) – Išiiová (Jap.) bez boje, Boulterová (9-Brit.) – Andreescuová (Kan.) 6:2, 6:1.

 

Turnaj žen v Kuang-čou

(tvrdý povrch, dotace 267.082 dolarů):

Dvouhra – čtvrtfinále:

Siniaková (1-ČR) – Peraová (USA) 6:4, 7:5, Dolehideová (USA) – Bouzasová (7-Šp.) 6:4, 4:6, 6:0, Danilovičová (Srb.) – Savangkevová (Thaj.) 6:4, 6:4, Bronzettiová (It.) – Wang Si-jü (Čína) 6:4, 6:1.

Čtyřhra – semifinále:

Siniaková, Čang Šuaj (1-ČR/Čína) – Bondárová, Zimmermannová (Maď./Belg.) 6:3, 6:1.
 

Podíl.