Někdejší děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické (VŠE) Miroslav Ševčík opět míří do vedení fakulty – bude proděkanem pro ekonomiku. Akademický senát fakulty v pátek potvrdil návrh děkanky Adély Zubíkové. Z pozice šéfa fakulty ho přitom loni v prosinci odvolal rektor Petr Dvořák. Svými vystoupeními a výroky podle něj dlouhodobě poškozuje dobré jméno školy. Proti tomuto rozhodnutí se Ševčík vymezuje, proti odvolání podal i správní žalobu.

O Ševčíkově odvolání rozhodl rektor Petr Dvořák loni v prosinci, vytýkal mu nevhodné vystupování na veřejnosti. Fakultu od té doby vedla právě Zubíková, která byla statutární zástupkyní Ševčíka, v květnu ji do funkce děkanky zvolil v druhé volbě akademický senát fakulty.

Po jmenování měla sestavit tým nejbližších spolupracovníků, kteří jí pomohou situaci na národohospodářské fakultě personálně stabilizovat.

Jako jednoho z proděkanů si Zubíková vybrala právě Ševčíka. Svou volbu zdůvodnila tím, že chce zachovat na fakultě kontinuitu.

Ševčík a demonstrace

Ševčík se loni v březnu účastnil protivládní demonstrace Česko proti bídě svolané stranou PRO a jejím šéfem Jindřichem Rajchlem. Po jejím skončení se Ševčík objevil mezi lidmi, kteří se pokusili vniknout do budovy Národního muzea, strhnout z něj vyvěšenou ukrajinskou vlajku a střetli se s policií.

VŠE se poté distancovala od účasti Ševčíka na akci a zároveň uvedla, že vystupování děkana je „za hranou“. Ševčík tvrdil, že na demonstraci nebyl, že pouze doprovázel zraněného člověka, a proto výtky vedení školy nechápe. Většina studentských členů celouniverzitního akademického senátu VŠE následně pobídla Ševčíka k odstoupení. K rezignaci na funkci ho vyzval i rektor VŠE Dvořák, který později uvedl, že pokud Ševčíka neodvolá senát fakulty, navrhne jeho odvolání sám.

V prosinci pak Dvořák problematického děkana Národohospodářské fakulty skutečně odvolal s tím, že poškozuje dobré jméno školy. Ševčík se ale proti rozhodnutí rektora bránil a podal proti němu správní žalobu. Podle něj šlo o politické rozhodnutí, které poškozuje univerzitu daleko více než jeho výroky.

Kontroverzní vystupování bývalého děkana ale vadí rektorovi dlouhodobě. Na protivládních demonstracích se Ševčík objevil i před loňským březnem. V roce 2022 vystoupil na dvou akcích, které 3. a 28. září na Václavské náměstí v Praze svolali Jiří Havel a Ladislav Vrabel.

Ševčík byl například před dvěma lety jedním z řečníků na demonstraci pořádané právě Vrabelem, kterého soud odsoudil za šíření dezinformací. Ve vystoupení se ostře vyjadřoval na adresu vládních politiků. Premiéra Petra Fialu (ODS) označil za „hňupa“ a „lokaje“ bruselských byrokratů. Ve svém projevu také obvinil Německo, že chce Česko ovládnout pomocí Evropské unie. Eurokomisařku Věru Jourovou pak označil jako Joudovou.

Premiéra Fialu Ševčík kritizoval i za jeho cestu do Kyjeva za ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským krátce po začátku otevřené ruské invaze, označil to za PR akci.

Odpůrce covidových opatření i expert Trikolory

Ševčíkovo působení ve funkci děkana podle médií kritizovali i někteří vyučující, obviňovali ho z likvidace oponentů a z neetického vystupování vůči studentům a akademikům. Tuto záležitost několikrát projednával Akademický senát VŠE.

Studenti několikrát podávali námitky i proti formě výuky, podobě testů i přednášek, tvrdili, že byly politicky či názorově angažované. Někdejší děkan a pedagog na škole přednášel například o údajné ideologii „covidismu“, kterou označil za „snahu o nastolení nového společensko-ekonomického zřízení“, jejímž cílem je manipulace a ovládání velké části obyvatelstva. Během pandemie patřil k výrazným kritikům proticovidových opatření.

Ševčík byl od roku 2019 také ekonomickým expertem hnutí Trikolora. Na podzim 2021 za koalici Trikolory se Svobodnými a Soukromníky neúspěšně kandidoval do Poslanecké sněmovny.

V minulosti byl Ševčík také opakovaně přistižen při nebezpečné jízdě. V roce 2014 jel v protisměru po dálnici D5, která byla po hromadné nehodě neprůjezdná, s použitím modrého majáku. Po půl hodině čekání připevnil na auto maják a jel v protisměru odstavným pruhem. Později to zdůvodnil snahou o záchranu spolujezdkyně, které se údajně udělalo špatně a potřebovala urgentní převoz do nemocnice.

Přese všechny výtky ale po odvolání z čela fakulty Ševčík na škole dál zůstal jako pedagog.

Ševčík byl děkanem v letech 2010 až 2018, později znovu

Sám Ševčík absolvoval Národohospodářskou fakultu VŠE na začátku osmdesátých let. Začal zde pracovat v roce 1983 jako asistent, později jako odborný asistent. V roce 1993 získal titul kandidáta věd v oboru obecná ekonomická teorie a v roce 2010 docenturu v oboru hospodářská politika. V letech 1985 až 1989 byl členem KSČ.

V roce 1989 spoluzakládal Liberální institut, byl jeho ředitelem a předsedou správní rady. V roce 2013 byl ze všech funkcí odvolán členskou schůzí a z organizace vyloučen kvůli „zásadnímu selhání při řízení Liberálního institutu“.

Poprvé byl děkanem Národohospodářské fakulty mezi lety 2010 a 2018. V roce 2014 se ve funkci udržel, přestože v prvním období čelil protestům části studentů. Na jednom z nich v roce 2013 někteří studenti například tvrdili, že kvůli děkanovi odchází z fakulty kvalitní učitelé. Po osmi letech v čele fakulty jej vystřídal Zdeněk Chytil, zatímco Ševčík byl proděkanem pro studium.

V roce 2022 se ale do čela Národohospodářské fakulty po čtyřleté pauze vrátil. Tehdy pro něj hlasovali všichni senátoři, ke zvolení stačila nadpoloviční většina hlasů. Server Seznam Zprávy ale tehdy upozornil, že nejméně sedm členů senátu má se Ševčíkem velmi úzké vazby.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.