Aktualizace: 21.05.2024 15:15

Praha – Ruské vlivové a informační operace v EU z poslední doby představují podle senátního výboru pro zahraničí, obranu a bezpečnost vážné ohrožení pro svobodné rozhodování ve volbách do Evropského parlamentu. Zároveň představují nepřípustné vměšování do práv občanů Evropské unie. Výbor se na tom dnes podle jeho předsedy Pavla Fischera (nezávislý) shodl v návaznosti na aktivity společnosti Voice of Europe.

Tato mediální společnost podle Fischera „za peníze Ruské federace zkoušela ovlivňovat veřejnou debatu v ČR a v dalších státech EU, působila proti zájmům ČR, systematicky šířila ruskou propagandu“. Fischer uvedl, že výbor si k tomu na neveřejném zasedání vyslechl informace od ředitele Bezpečnostní informační služby Michala Koudelky.

Fischerův výbor se také pozastavil nad tím, že Slovensko poskytlo mezinárodní ochranu proruskému politikovi a mediálnímu podnikateli Arťomu Marčevskému, který za Voice of Europe stál. „Jednalo v rozporu s bezpečnostními zájmy ČR,“ prohlásil Fischer.

Vláda koncem března zařadila Marčevského spolu s Voice of Europe a podnikatelem Viktorem Medvedčukem na sankční seznam. Premiér Petr Fiala (ODS) tehdy uvedl, že Medvedčuk řídil přes Voice of Europe za pomoci Marčevského řadu vlivových sítí z Ruska. Oba podnikatelé se podle vlády podíleli na šíření dezinformací a ovlivňování politiků v Evropě, z nichž některým údajně předávali peníze. Marčevskij obvinění popíral a podal proti sankcím námitky.

Výbor se podle Fischera rovněž seznámil s plány nového ředitele Vojenského zpravodajství Petra Bartovského a vyslechl informaci k ukončení vyšetřování výbuchu muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku, za kterým podle vyšetřovatelů stojí dva důstojníci ruské vojenské tajné služby GRU. Chtěli zabránit dodání munice do oblastí, kde provádělo Rusko vojenské operace. Při výbuchu zahynuli dva čeští občané. Rusko s vyšetřováním odmítlo pomoci, policie proto nemohla zahájit trestní stíhání.

„Považujeme teroristický útok, který provedli ruští vojáci v činné službě na našem území za hrubé porušení svrchovanosti a bezpečnosti ČR a za nepřátelský akt, proti němuž má ČR povinnost se bránit,“ citoval Fischer ze stanoviska výboru k výbuchu.

Výbor opakovaně podpořil členství Tchaj-wanu v mezinárodních organizacích, konkrétně ve Světové zdravotnické organizaci. Brání tomu pevninská Čína, která Tchaj-wan pokládá za svou odštěpeneckou ostrovní provincii.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.