Slavnostní předávání Stříbrných medailí předsedy Senátu (zdroj: ČT24)

Filozofická fakulta Karlovy univerzity (FF UK) a její děkanka Eva Lehečková, herec Ivan Trojan, překladatelka a zakladatelka webu tapolitika.cz Lenka Benešová nebo někdejší diplomat Michael Žantovský patří k těm, kdo letos obdrželi stříbrnou medaili předsedy Senátu. Na ceremoniálu, který se konal potřinácté, v neděli odpoledne předal předseda horní parlamentní komory Miloš Vystrčil (ODS) třináct ocenění, stejně jako loni.

Filozofická fakulta UK byla v závěru loňského roku dějištěm jedné z největších tragédií, když její student zastřelil čtrnáct lidí a poté i sebe. Dalších 25 lidí bylo zraněno. Událost otřásla celou společností a vedla nejen k posílení bezpečnostních opatření, ale i ke změně zákonů. Medaili obdržely fakulta a její děkanka „za soudržnost a péči o komunitu“.

Žantovský byl mimo jiné mluvčím prezidenta Václava Havla a patří mezi poradce současného prezidenta Petra Pavla. Benešová medaili obdržela „za sílu a přímočarost“, mimo jiné za projekt pomoci Ukrajině proti ruské agresi.

Trojan je vyhledávaným a uznávaným divadelním a filmovým hercem, za své umění získal Cenu Thálie. V poděkování za oceněné poukázal na potřebu svobodné společnosti, v níž pomáhá jeden druhému. „Zlo se uchytí vždy nejsnáze tam, kde se lidé cítí opuštění a zapomenutí,“ uvedl. Česko by mohlo být podle Trojana příkladem některým okolním zemím a ukázat, že dokáže odolat populismu a fungovat jako otevřená a demokratická společnost.

Další laureáti

Dalším oceněným byl novinář a youtuber Jiří Burýšek, za svou populárně naučnou práci na kanálu Jirka vysvětluje věci. Mezi laureáty patří neurovědkyně Marie Hájek Salomonová, která vytvořila platformu Nevypusť duši pečující o duševní zdraví. Medaile je podle ní ocenění všech, kteří se na projektu podíleli.

Stříbrnou medaili předsedy Senátu převzali i zakladatelé projektu Moderní sebeobrany Jasmína a Pavel Houdkovi nebo dirigent Jakub Hrůša. Společnou medaili dostali historik Aleš Kýr a archivářka Alena Šimánková, kteří se zabývají osudy lidí vězněných komunistickým režimem.

K dalším oceněným patřili spoluzakladatelka expertní komunity dobrovolníků Česko.Digital Eva Pavlíková, režisérka animovaných dokumentů Diana Cam Van Nguyen „za odvahu tvořit obrazy nitra“, influencerka Tereza Salte a vědec v oboru umělé inteligence Tomáš Mikolov.

Vystrčil v úvodu ceremoniálu vyzdvihl nasazení laureátů, kteří pomáhají ostatním. Uvedl, že životní příběhy oceněných by se daly formulovat do přikázání, aby se lidé nenechali zastrašit, pomáhali bližním v nouzi a ohrožení, byli druhým oporou, bojovali proti faulům a nepravdám nebo hledali smíření.

„Nikdy se nevzdávejme. S láskou lze zvítězit i proti přesile. Buďme odvážní, buďme svoji a nikdy se nedejme prodat ani koupit,“ řekl Vystrčil.

Předchozí ročníky

Senátní ceremoniál nemá ambici konkurovat předávání státních vyznamenání, které 28. října uděluje nebo propůjčuje prezident republiky. Řada oceněných ale v minulosti patřila mezi senátní adepty na nejvyšší státní ocenění, jejichž nominaci hlava státu nevyhověla.

Ocenění se při příležitosti svatováclavského svátku předávalo poprvé v roce 2012. Tehdy mezi laureáty patřili například zakladatel Nadace Charty 77 František Janouch, filozof Erazim Kohák, vědci Blanka Říhová a Pavel Hobza, herec Lubomír Lipský a atletka Jarmila Kratochvílová. Letos se slavnostní akt kvůli druhému kolu senátních voleb konal až den po svátku.

Podíl.