Aktualizace: 25.05.2024 16:29

Praha – Tisíce lidí dnes přišly do fanzóny u pražské O2 areny na semifinále mistrovství světa mezi českými a švédskými hokejisty. Výrazná většina je fanoušků domácího týmu, často i v dresech nebo se šálami. Krátce před začátkem zápasu fanzóna nebyla zcela plná, kapacita se ale naplnila po deseti minutách a pořadatelé začali regulovat vstup. Žádné větší konflikty ale podle nich nebyly. Přes napětí střídané uvolněním za nerozhodného průběhu v první třetině se ve druhé části převalila euforie poté, co čeští hokejisté vstřelil rychle po sobě tři branky.

V prostoru s kapacitou pro 7000 lidí o rozloze 8400 metrů čtverečních je jedna velká a jedna malá obrazovka. Fanoušky před zápasem rozhýbal DJ a saxofonista Saxofrancis. Při záběrech vstupu českých hokejistů na led fanoušci hlasitě skandovali „Češi, Češi“. Povzbuzování se rozproudilo zejména ve druhé třetině, střídaly se pokřiky jako „Češi do toho“ nebo „Jste borci“, bouřlivě se zapojovala také zadní část fanzóny.

Před vchodem do fanzóny se shromáždilo několik stovek lidí čekajících na vstup. Někteří z nich kvůli tomu byli podle personálu naštvaní, větší incidenty ale nenastaly. Začínající déšť pak některé z čekajících přiměl, aby se šli schovat. Před vstupem do prostoru pro fanoušky musejí návštěvníci projít bezpečnostní kontrolou, fronta postupovala bez problému. Vstup je zdarma. Notebook, batoh nebo deštník jsou zakázané, lidé si je mohou uložit v úschovně za 50 korun nebo dvě eura za jeden kus.

Na pivo si fanoušci před začátkem zápasu a pak i v přestávkách museli vystát fronty. U menšího ze dvou stánků s pivem mají na dnešek připravených 3000 litrů, řekl ČTK jeden z obsluhujících.

“Český hokejový tým bude náročné porazit, nejsem si jistý, jestli švédští hokejisté vyhrají,“ řekl ČTK před začátkem utkání švédský fanoušek Fredrik, který do Prahy přijel ze Stockholmu a na mistrovství byl v Praze také v roce 2015. „Počítám s tím, že výsledek bude těsný,“ dodal. Atmosféra pražského šampionátu je podle něj úžasná.

Po odpoledním českém semifinále se ve druhém zápase o postup do finále utká Kanada se Švýcarskem. I druhé semifinálové utkání se odehraje v O2 areně.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.