Komerční prezentace Aktual.: 2.10.2024 16:57

Brusel – V nejistých časech, které nyní celý svět prožívá, je podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové potřeba posilovat spolupráci mezi Evropskou unií a Británií. Von der Leyenová to uvedla dnes v Bruselu před setkáním s britským premiérem Keirem Starmerem. Oba politici rovněž ostře odsoudili íránský útok na Izrael.

„Již minulý týden na zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku, kde jsme se rovněž potkali, jsme diskutovali o množství výzev, kterým náš svět čelí, o geopolitické situaci, která se mění velmi rychle před našima očima,“ uvedla von der Leyenová. Příkladem je podle ní i dění na Blízkém východě v posledních dnech. „Důrazně odsuzuji balistický raketový útok, který podnikl Írán proti Izraeli. Spirála násilí ohrožuje životy nevinných civilistů, tomu je potřeba za jakoukoli cenu zabránit,“ dodala šéfka unijní exekutivy.

Evropská unie podle von der Leyenové i nadále vyzývá k příměří na hranicích Izraele s Libanonem i v palestinském Pásmu Gazy. „Vyzýváme rovněž k propuštění všech rukojmí,“ prohlásila. Jak dodala, v nejistých časech je potřeba, aby partneři jako Evropská unie a Británie posilovali svou spolupráci. Zmínila přitom již fungující spolupráci obou stran při podpoře Ukrajiny, která čelí více než dva a půl roku ruské agresi.

I britský premiér hovořil o společném posilování bezpečnosti Británie a Evropské unie i o snahách společně čelit výzvám. Kromě jednání s von der Leyenovou má dnes Starmer v plánu setkání i s odcházejícím předsedou Evropské rady Charlesem Michelem a předsedkyní Evropského parlamentu Robertou Metsolaovou. Před návštěvou Bruselu již britský premiér navštívil Berlín a Paříž.

„Pevně věřím, že britská veřejnost chce návrat k pragmatickému a rozumnému vedení, pokud jde o jednání s našimi nejbližšímu sousedy,“ řekl Starmer během společného tiskového prohlášení se šéfkou EK. „Měli bychom prozkoumat prostor pro větší spolupráci, zároveň se ale zaměřit na úplné a svědomité provádění dohody o vystoupení (z EU),“ uvedla von der Leyenová.

Britský premiér již dříve vyloučil jakýkoli návrat k jednotnému trhu EU, její celní unii či ujednání o svobodě pohybu. Usiluje nicméně o novou veterinární dohodu zaměřenou na snížení počtu hraničních kontrol a rovněž se snaží zajistit vzájemné uznávání určitých odborných kvalifikací. Jak poznamenala agentura Reuters, i když unijní lídři Starmerův vřelejší tón uvítali, obě strany se shodují na tom, že jakékoli změny vztahů mezi EU a Británií budou předmětem tvrdého vyjednávání, a to i v případě, že nebudou dotčeny hlavní principy vyjednaných podmínek pro brexit.

Starmer je prvním labouristickým premiérem od referenda z roku 2016, ve kterém se Britové rozhodli opustit EU. Až do července, kdy Starmer začal vládnout, řešili vztahy s Evropskou unií premiéři z Konzervativní strany. Starmer uvedl, že chce přístup k Bruselu změnit, aniž by však popřel výsledky referenda z roku 2016.

Podíl.
Exit mobile version