Komerční prezentace Aktual.: 18.09.2024 15:27

Vidnava (Jesenicko) – Pouze ramena a hlava trčela z vody jednomu z mužů uvězněnému v pletivu u rodinného domu ve Vidnavě na Jesenicku ve chvíli, kdy se k němu zhruba po hodině složitě dostali profesionální hasiči. Byl to jeden z dramatických zásahů, které hasiči zažili v odstřižené oblasti Jesenicka během extrémních záplav. Plavat jim v osudné chvíli začalo v ulicích Vidnavy i jejich superterénní vozidlo Unimog. V té chvíli dostali strach i sami hasiči, přiznal dnes ČTK velitel záchranného odřadu na Vidnavsku Marek Záhorský.

Ve Vidnavě se v neděli zvedla hladina Vidnávky natolik, že zaplavila i nejvýše položené náměstí do výšky jednoho metru. „Lidé tam měli auta, plavalo nám tam až 25 aut různě do uliček. Když jsme se v Unimogu snažili dostat ulicí směrem na Bernartice, začalo nás to už stahovat. Když nám i ten náklaďák začal plavat, měli jsme strach i my. V té chvíli se lidé, kteří se rozhodli zůstat doma, chtěli evakuovat. To však už byl problém, člun už se použít nedal, v potoku plavaly klády a kořeny,“ uvedl dlouholetý profesionální hasič, který je jinak velitelem družstva stanice Jeseník.

Dramatické chvíle nastaly, když se lidé snažili odejít pryč na vlastní nebezpečí. „Jednomu pánovi v té chvíli při opuštění domu ujely nohy a zajel u rodinného domu pod pletivo, odkud se už nemohl dostat. Čím víc se tam propadal, tím víc ho to pletivo drželo. Dokázali jsme se k němu dostat až po slabé hodince, šli jsme přes baráky, zahrady, po sloupkách, které tam zůstaly po kamenných plotech – to už mu trčela jen ramena a hlava. Museli jsme se potopit, zvednout plot a vytáhnout jej. Byl neskutečně podchlazený, zpět jsme ho dopravovali znovu po sloupkách a člunem na laně,“ uvedl Marek Záhorský.

Jeho čtyřčlenný tým měl na starosti Vidnavu, Kobylou nad Vidnavkou, Velkou Kraš a Bernartice. Obrovským problémem byl pro hasiče při záchranných pracích výpadek signálu. „Nedokázali jsme se odtud nikam dovolat, občas nás zachraňoval polský signál. V Kraši nejde elektřina dosud. Například v Kobylé nad Vidnavkou měli v domově důchodců jednu jedinou centrálu, kafe si však s její pomocí nevařili – byla to centrála na to, aby někteří senioři mohli dýchat; v noci si potřebují totiž přidýchávat kyslík. Zamrazilo mě, že jsou tito lidé odkázáni na pětilitrový kanystr s benzinem a centrálu,“ doplnil jednačtyřicetiletý hasič. „Komunikační kanály byly nulové. To, že letí vrtulník s humanitární pomocí, nikdo nevěděl. V 21. století jsme se nebyli schopni dovolat z obce do obce,“ dodal.

Počet zásahů už Marek Záhorský, který je permanentně ve službě od pátku, nepočítá. Odhaduje, že kromě evakuací před živlem v týmu zachránili tři desítky lidí. „Troufnu si říci, že díky evakuaci jsme dvěma nebo třem lidem opravdu zachránili život,“ dodal Marek Záhorský.

Podíl.
Exit mobile version