Aktualizace: 27.07.2024 16:01

Paříž – Třináct sad medailí získá své majitele během nedělního olympijského programu. Sportovní svět se těší na premiéru amerických basketbalistů, hostitelská Francie očekává první zlato v závodě žen na horských kolech a pak i v plaveckém bazénu. Předpověď počasí slibuje, že na pařížskou antuku už nebude pršet, a plavkyně Barbora Seemanová se po zdařilé premiéře na 100 metrů motýlek postaví na start své hlavní disciplíny.

Na kraulařské dvoustovce se Seemanová letos v Bělehradu stala mistryní Evropy a její červnový čas z Londýna ji mezi přihlášenými plavkyněmi řadí na páté místo. Její šance zvyšuje skutečnost, že Američanka Katie Ledecká i kanadský supertalent Summer McIntoshová dávají přednost jiným disciplínám. Australská světová rekordmanka a obhájkyně zlata Ariarne Titmusová a její krajanka Mollie Callaghanová mají velký náskok, ale boj o bronz bude otevřený. Před třemi lety v Tokiu byla Seemanová šestá, teď míří výš, víc napoví večerní semifinále.

V dopoledních rozplavbách budou o šestnáctičlenné finále bojovat ještě další dva čeští plavci. Blíž k němu má Miroslav Knedla na 100 m znak, kde ho český rekord z loňského juniorského šampionátu v Izraeli řadí na 15. místo. Přitom je krátce po 19. narozeninách mezi účastníky druhý nejmladší. V únoru na MS v Dauhá dohmátl ve finále sedmý. Pro Kristýnu Horskou je 100 m prsa hlavně přípravou na dvojnásobnou trať.

Ve večerním finálovém bloku se chystá domácí hvězda Léon Marchand předvést, že je nejvšestrannějším plavcem současnosti. Polohová čtyřstovka, na níž loni připravil po 15 letech o světový rekord Michaela Phelpse, bude prvním krokem k plánovaným čtyřem zlatým. Mimochodem Marchand má stejného trenéra, jaký přivedl na vrchol fenomenálního Phelpse.

V cross country na horských kolech francouzští diváci věří v další triumf trikolóry. Vždyť Pauline Ferrandová-Prévotová je pětinásobnou mistryní světa a švýcarská obhájkyně zlata Jolanda Neffová účast krátce před hrami vzdala kvůli problémům s dýcháním. Pro Adélu Holubovou to bude mezi 36 bikerkami první srovnání se světovou elitou, dosud startovala jen v kategorii do 23 let.

Hry začnou i pro oba české páry v plážovém volejbalu. Ondřej Perušič a David Schweiner, jež loňský titul mistra světa pasoval do role medailových kandidátů, se v prvním utkání ve čtyřčlenné skupině střetnou s kanadskou dvojicí Samuel Schachter, Daniel Dearing. Ti jsou na dvacátém místě žebříčku, tedy čtrnáct míst za českými reprezentanty. Barbora Hermannová a Marie-Sára Štochlová se na písku pod Eiffelovou věží hned na úvod utkají s americkými mistryněmi světa Sarou Hughesovou a Kelly Chengovou.

Na střelnici v Chateauroux si po dnešním 24. místu v mixu Jiří Přívratský a Veronika Blažíčková zkusí vzduchovou pušku každý sám za sebe. Pro Přívratského, který byl mezi muži sedmnáctý, zůstává hlavním úkolem libovolná malorážka, která začne ve středu. Specialistou na vzduchovku je ale František Smetana, který si loni přivezl z Baku bronz z mistrovství světa.

Po deštivé premiéře by počasí nedělní tenisový program už ovlivnit nemělo, ale v areálu Roland Garros bude potřeba nejprve dohnat dnešní manko. A to včetně zápasu obhájkyň zlata ve čtyřhře Barbory Krejčíkové a Kateřiny Siniakové s tchajwanským párem Čchan Chao-Ling, Čchan Jüng-žan.

Hana Matelová se v prvním kole turnaje ve stolním tenisu utká s Yang Xiaoxin, hráčkou původem z Číny, která reprezentuje Monako. Před třemi lety ji porazila ve finále v Tunisu, v současné době je ale její soupeřka na tom mnohem lépe. Mezi účastnicemi turnaje jí patří desáté místo, Matelová je o 32 příček níž.

Nejúspěšnější veslařská posádka posledních let Jiří Šimánek, Miroslav Vraštil bude na dvojskifu lehkých vah usilovat o dvě postupová místa do semifinále. Jejich tradičními soupeři budou Italové, s nimiž prohráli boj o bronz před třemi lety v Tokiu i loni na mistrovství světa v Bělehradu. Také dvojka bez kormidelnice Pavlína Flamíková, Radka Novotníková skončila na letošním mistrovství Evropy těsně pod medailovými stupni. K uchazečkám o finále ale ve srovnání se Szegedem přibyly rychlé lodě z Austrálie, Chile a USA.

Dnes je to přesně 28 let, co kajakářka Štěpánka Hilgertová získala v Atlantě ve vodním slalomu své první olympijské zlato. V neděli se na ni pokusí navázat Antonie Galušková a přinejmenším se vejít mezi deset lodí, které postoupí do podvečerního finále.

Těžký vstup do turnaje má před sebou trojice kordistů. Jiří Beran začne ve druhém kole proti domácímu Romainu Cannonemu, olympijskému vítězi z Tokia, Martina Rubeše čeká úřadující vicemistr světa Davide de Veroli z Itálie. Jakub Jurka, pokud uspěje v prvním kole s Egypťanem Mahmúdem Muhsinem, narazí na stříbrného z Tokia Maďara Gergelye Siklósiho.

Jezdci Miloslav Příhoda, Miroslav Trunda absolvují v okolí zámku ve Versailles druhou část soutěže ve všestrannosti, což je cross country. Badmintonisty Ondřeje Krále a Adama Mendreka čeká druhé utkání ve skupině, tentokrát proti thajskému páru Jomkoh, Kedren a premiéru bude mít Jan Louda v singlu, kde bude jeho prvním soupeřem desátý nasazený Loh Kean Yew ze Singapuru.

V kvalifikaci se představí jediná zástupkyně české sportovní gymnastiky Soňa Artamonova. V Marseille začnou jachtařské soutěže s dvojnásobným českým zastoupením. První jízdy absolvují windsurfistka Kateřina Švíková i Zofia Burská se Sárou Tkadlecová ve třídě 49er FX.

Značná pozornost bude upřena na premiéru amerických basketbalistů, kteří naposledy nevybojovali olympijské zlato před dvaceti lety v Aténách. Jejich ambice prověří v prvním utkání Srbové, kteří na posledním světovém šampionátu získali stříbro, zatímco Američané tam skončili bez medaile.

Na jedné straně LeBron James, na druhé nejužitečnější hráč NBA Nikola Jokič – to je pozvánka na zápas, který se bude hrát od 17:15 na fotbalovém stadionu v Lille. Pro basketbal je kapacita snížena na 27 tisíc míst. Mají tam zatahovací střechu, takže ani případný déšť netrpělivě očekávanou show neohrozí.

Nedělní program na LOH v Paříži (jen finále a česká účast):

9:15 sportovní střelba – vzduchová puška ženy – kvalifikace (Blažíčková),

9:30 sportovní střelba – vzduchová pistole muži – finále,

9:30 sportovní gymnastika ženy – kvalifikace (Artamonova),

10:00 šerm – kord muži – 1. kolo: Jurka (ČR) – Muhsin (Eg.),

10:30 jezdectví – všestrannost jednotlivci – cross country (Příhoda, Trunda),

10:30 veslování – rozjížďky – dvojka bez kormidelnice ženy (Flamíková, Novotníková), dvojskif lehkých vah muži (Šimánek, Vraštil),

11:00 plavání – rozplavby – 100 m prsa (Horská), 100 m znak muži (Knedla), 200 m v. zp. ženy (Seemanová),

11:15 sportovní střelba – vzduchová puška muži – kvalifikace (Přívratský, Smetana),

12:00 sportovní střelba – vzduchová pistole ženy – finále,

12:00 tenis – 1. kolo (program bude upřesněn),

12:13 jachting – windsurfing ženy – 4 jízdy (Švíková),

12:25 šerm – kord muži – 2. kolo: Beran (ČR) – Cannone (Fr.),

13:40 šerm – kord muži – 2. kolo: Rubeš (ČR) – Di Veroli (It.),

14:10 horská kola – cross country ženy (Holubová),

15:30 vodní slalom – K1 ženy – semifinále (Galušková)

15:35 jachting – 49erFX ženy – 3 jízdy (Burská, Tkadlecová).

16:30 badminton – čtyřhra muži – skupina: Král, Mendrek (ČR) – Jomkoh, Kedren (Thaj.),

17:00 skateboarding – street ženy – finále,

17:00 plážový volejbal – muži – Perušič, Schweiner (ČR) – Schachter, Dearing (Kan.),

17:11 lukostřelba – družstva ženy – finále,

17:38 judo – do 66 kg muži – finále,

17:45 vodní slalom – K1 ženy – finále,

18:09 judo – do 52 kg ženy – finále,

20:20 badminton – dvouhra muži – skupina: Louda (ČR) – Loh Kean Yew (10-Sing.),

20:30 plavání – finále – 400 m pol. záv. muži, 100 m mot. ženy, 100 m prsa muži,

21:00 stolní tenis – dvouhra ženy – 1. kolo: Matelová (ČR) – Yang Xiaoxin (10-Mon.),

21:45 šerm – fleret ženy – finále,

21:50 plavání – semifinále – 200 m v. zp. ženy (Seemanová),

22:00 plážový volejbal – ženy – Hermannová, Štochlová (ČR) – Hughesová, Chengová (USA),

22:15 šerm – kord muži – finále.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.