Aktualizace: 16.02.2024 17:32

Dauhá – Barbora Seemanová doplavala na mistrovství světa osmá ve finále závodu na 100 metrů volný způsob. Po čtvrtém místě na kraulařské dvoustovce v posledním vystoupení na poloviční distanci dohmátla za 54,64 sekundy, což byl její nejpomalejší čas v Dauhá. Titul získala Nizozemka Marrit Steenbergenová (52,26) před Siobhan Bernadette Haugheyovou z Hongkongu (52,56) a Australankou Shaynou Jackovou (52,83).

Do finále stovky se Seemanová dostala na vrcholné globální akci poprvé, ze semifinále postoupila časem 53,76 sekundy. Pod 54 sekund plavala i v rozplavbě, ale finále se jí nepovedlo.

„Celkově ten závod byl úplně špatný. Už po startu jsem věděla, že je něco špatně,“ řekla třiadvacetiletá česká plavkyně Radiožurnálu Sport. „Nebyla jsem vůbec agresivní. Chtěla jsem být silová, mít co nejdelší záběr a zároveň udržet frekvenci, ale ta mi tam vůbec nezapadla. Takže jsem jela takové vlastně dvoustovkové tempo. Jakmile mi holky ujely, bylo potom hrozně těžké se v těch vlnách rvát dopředu,“ uvedla Seemanová.

V dnešním večerním bloku na MS se představí ještě bronzová medailistka z ME v krátkém bazénu Kristýna Horská, kterou čeká finále na 200 metrů prsa.

V dopoledním programu obsadil Daniel Gracík dvacáté místo na trati 100 metrů motýlek a do semifinále tentokrát nepostoupil. Potřeboval být o 25 setin sekundy rychlejší, aby prošel alespoň do dodatečné rozplavby, a musel by atakovat osobní rekord. Časem 52,77 za ním zaostal o 26 setin.

Druhým startem v Kataru pro devatenáctiletého reprezentanta šampionát skončil, na poloviční trati se mezi šestnáct nejlepších hned na úvod MS vešel a obsadil nakonec 13. místo.

Podíl.