Aktualizace: 25.05.2024 23:54

Praha – Lukáš Sedlák byl hlavní postavou třetí třetiny semifinálového utkání českých hokejistů se Švédy. Dvěma fantasticky proměněnými sólovými úniky vyvolal obrovskou bouři nadšení na týmové střídačce i na tribunách. Místo očekávaného švédského tlaku totiž posunul skóre až na 7:3 a bylo zřejmé, že tuhle šanci na finále už Češi nepustí. Jak přiznal v rozhovoru s novináři, původně chtěl přitom první sólo zakončit střelou.

Jednatřicetiletý Sedlák se blýskl ve 46. a pak znovu v 54. minutě. Zvolil navlas stejné zakončení – tváří v tvář brankáři Samuelu Erssonovi pustil kotouč mezi jeho betony a mohl slavit čtvrtý a pátý gól na šampionátu.

„Bylo to 6:3 a říkal jsem si, že to zkusím znovu – když to vyšlo poprvé, tak by to mohlo vyjít znova. A také to vyšlo. Samozřejmě to bylo hezké. Mám tuhle kličku docela rád. V plné rychlosti, když jedete, tak to vybízí. Poprvé jsem chtěl nejdřív střílet, ale nějak mi to poskakovalo, takže jsem zkusil tohle,“ popsal Sedlák.

V závěru zápasu při zoufalé snaze Seveřanů o zvrat a dlouhé hře bez gólmana dokonce slavil hattrick, poté co trefil prázdnou branku. Jenže po přezkoumání videa byl jeho zásah odvolán. Postupovou radost mu to ale sebrat nemohlo.

„Trošku jsem věděl, že to bude ofsajd. Malinko to mrzí, přece jen by puk byl hezká vzpomínka jednou, až budu starší. Doufám ale, že budu mít ještě lepší vzpomínku. Finále je cennější než nějaký hattrick. Teď už si jenom odpočinout a připravit se na to,“ prohlásil Sedlák.

Právě on také asistencí načal v čase 26:05 tříminutovku snů, během níž národní tým třikrát skóroval a ze stavu 2:2 odskočil na 5:2. K brance na 3:2 vybídl krásnou příhrou Ondřeje Kašeho. Na začátku všeho byl ale moment, kdy se kotouč odrazil u zadního hrazení od rozhodčího a Filip Gustavsson, jenž byl v brance před Erssonem, ho odpálil přímo na Sedlákovu hůl.

„Byl jsme si jistý, že to bude platit, rozhodčí je součást hry. Ani nevím, jestli se to odrazilo od něj. Pořádně jsem to neviděl, viděl jsem, jak to bek chtěl dávat druhému za bránu a odrazilo se to od brány. Já pak viděl Ondru a Romana (Červenku) před bránou, takže jsem si jenom mohl vybrat, komu to přistrčím. Ondra si to krásně ještě potáhl a dával důležitý gól. Nemyslím, že by tam bylo něco, proč by neměl platit.“

Sedlák připustil, že při výrazném vedení nebylo snadné nepodlehnout euforii. „Vedete 5:2 a v takových zápasech už v hlavě vždy naskočí, že už se může vyhrát, že se to může povést. Všichni už jsme si ale něčím prošli a víme, že to hotové není. Nějaké polevení a chyby tam byly na konci druhé třetiny, ale v šatně jsme si pak řekli, že takhle to nejde a musíme se vrátit k poctivé hře, která nás dovedla až do stavu 5:3. Třetí třetina už pak byla dobře odehraná,“ uvedl Sedlák.

Přes sedm vstřelených gólů zůstal opět bodově na nule David Pastrňák, hvězdná posila z Bostonu. Sedlák přesto vyzdvihl jeho velký přínos.

„Mně se hrozně ulevilo, když přijel, protože přece jen na sebe stáhne obrovský tlak. Vůbec mu to nezávidím, protože tihle kluci přijedou a všichni čekají ,že budou rozhodovat zápasy a bude to stát na nich. Od toho je ale tým, aby se semknul kolem nich a pomohl jim v některých chvílích. Mají to obrovsky těžké. O tom je tým, že se na ně nespoléhá a hrabe se dál. Zápasy může rozhodnout kdokoliv. Všichni kluci makají jeden za druhého a je jedno, jestli hrajeme tady, nebo v Americe. Všichni se podřizují týmu a dělají pro něj maximum. To je nejdůležitější,“ zdůraznil Sedlák.

Právě od toho je podle jeho slov hokej týmovým sportem. „I kluci, kteří se nedostali do nominace, co tady byli a jsou…. Jsou super kluci. Nikomu nezávidí, podporují nás a to je hrozně cenné. Není to jenom o nás, ale i o těch, kteří nedostali šanci hrát, ale jsou tady a dodávají nám dobrou náladu a podobně. Celý tým šlape a takhle se vyhrává,“ řekl Sedlák.

I proto si mohl tým naplno vychutnávat opojné pocity po postupu do finále. „Je to krásné, o to víc, že to je tady v Praze. To je neskutečné – ta hymna na konci a to, jak lidi blázní. Je nádhera tady hrát. Všichni jsme si to uvědomovali, jaké máme štěstí, že zrovna na nás to vyšlo tady,“ uvedl Sedlák.

Od nepovedené generálky v Brně při Českých hrách ušel tým dlouhou cestu. „Trenér nám od začátku říkal, ať se zlepšujeme zápas od zápasu, a my sami věděli, že si to postupně bude sedat. Vždycky jsme si k tomu něco řekli, jak hrát, a postupně se zlepšujeme jako tým. Od začátku jsme všechno plnili a dovedlo nás to zatím až sem. Budeme v tom chtít pokračovat furt dál, zase se zlepšit ještě o ten jeden zápas. Chceme tomu dát maximum i v neděli maximum,“ prohlásil Sedlák.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.