Aktualizace: 20.03.2024 21:31

Montreal – Domácí reprezentanti Deanna Stellatová-Dudeková a Maxime Deschamps útočí na krasobruslařském mistrovství světa v Montrealu na světový titul v kategorii sportovních dvojic. Krátký program vyhráli Kanaďané v osobním rekordu 77,48 bodu a mají bezmála čtyřbodový náskok před obhájci titulu Riku Miuraovou a Rjuičim Kiharou z Japonska. Čeští reprezentanti Federica Simioliová a Alessandro Zarbo obsadili poslední 24. příčku a k postupu do finálové dvacítky pro volné jízdy měli daleko.

Milánští rodáci Simioliová a Zarbo startovali na světovém šampionátu podruhé. Tentokrát nastoupili místo účastníků ME a republikových šampionů Martina Bidaře a Barbory Kuciánové, kteří nesplnili bodová kritéria mezinárodní federace ISU pro účast na MS.

Simioliová se Zarbem po úvodním twistu a odhazovaném rittbergeru zařadili jako sólový skok jen dvojitý salchow, ale i po něm partnerka upadla. „To nás sice mrzí, ale to se může stát. Mnohem víc jsme zklamaní ze spirály smrti, u které jsem udělal málo otáček, a tudíž jsme za ni dostali nižší level,“ uvedl v tiskové zprávě Zarbo.

Nakonec z toho pro české krasobruslaře byla známka 46,84 bodu. To bylo téměř o tři body méně než jejich osobní rekord z loňského MS, kde skončili jednadvacátí. V Kanadě neporazili ani jednu dvojici. Na postup ztratili téměř osm bodů.

Uzavřeli tak sezonu, v níž se Simioliová potýkala s řadou zranění. O nominaci na MS se dozvěděli před necelým měsícem. „Od té doby jsme dali do tréninku všechno. Nebyla to jednoduchá sezona, měla jsem zranění, měnili jsme trenéry, ale jsme moc rádi, že jsme tady,“ dodala Simioliová.

Naopak na svou životní sezonu zatím na světovém šampionátu navazují Stellatová-Dudeková a Deschamps. Čtyřicetiletá Stellatová-Dudeková je juniorskou vicemistryní světa z roku 2000, ale pak měla šestnáct let pauzu a vrátila se v březnu 2016.

S Deschampsem, s nímž spolupracuje od roku 2019, po loňském čtvrtém místě na MS sahají po zlatu. Aktuální vítězové mistrovství čtyř kontinentů si vylepšili osobní rekord o více než čtyři body a technicky precizním krátkým programem předčili všechny soupeře.

Stejně jako na šampionátu pro mimoevropské krasobruslaře se jim nejvíce přiblížili loňští mistři světa Miuraová a Kihara, kteří první polovinu sezony promarodili. Na vrchol sezony se dali dohromady a také předvedli skvělou jízdu. Získali 73,53 bodu a zařadili se na druhou příčku.

Bronzovou pozici průběžně hájí loňští mistři Evropy Sara Contiová a Niccolo Macii z Itálie, kteří na japonskou dvojici ztrácejí 65 setin bodu. Do dalších 86 setin se ještě vešly další dvě dvojice – vítězové finále Grand Prix Minerva Fabienne Haseová a Nikita Volodin z Německa a úřadující vicemistři Evropy Anastasija Meťolkinová a Luka Berulava z Gruzie.

Volné jízdy sportovních dvojic jsou na programu ve čtvrtek od 23:10 SEČ.

Mistrovství světa v krasobruslení v Montrealu:

Sportovní dvojice – po krátkém programu: 1. Stellatová-Dudeková, Deschamps (Kan.) 77,48, 2. Miuraová, Kihara (Jap.) 73,53, 3. Contiová, Macii (It.) 72,88, 4. Haseová, Volodin (Něm.) 72,10, 5. Meťolkinová, Berulava (Gruz.) 72,02, 6. Pavlovová, Sviatchenko (Maď.) 68,01, …24. Simioliová, Zarbo (ČR) 46,84 – nepostoupili do volných jízd.

 

22:00 ženy – krátký program (Březinová).

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.