Komerční prezentace Aktual.: 10.10.2024 12:17

Berlín – Německý kancléř Olaf Scholz dnes odmítl, že by Německo záměrně přestalo dodávat Izraeli vojenské zbraně. Prohlásil to v parlamentní debatě u příležitosti pondělního výročí útoku palestinského teroristického hnutí Hamás na jižní Izrael, při kterém ozbrojenci zabili téměř 1200 lidí. Izrael v reakci na něj zahájil válku proti Hamásu v Pásmu Gazy, která si vyžádala už přes 41.000 obětí. Berlín proto čelí výzvám, aby zbraně Izraeli nedodával.

„Zbraně jsme dodávali a budeme dodávat,“ prohlásil kancléř. Zdůraznil přitom, že hovoří jako poslanec Spolkového sněmu, nikoliv jako předseda německé vlády. Zástupci konzervativní opozice CDU/CSU předtím vládě vyčítali, že její podpora Izraeli není dostatečná, a výslovně přitom zmiňovali dodávky zbraní. „Přijali jsme ve vládě opatření, která zajistí, že další dodávky budou následovat,“ doplnil Scholz. Podle něj pak opozice uvidí, že její kritika nebyla oprávněná.

Od letošního března přinejmenším do konce srpna německá vláda nepovolila žádný vývoz vojenských zbraní do Izraele, upozornila agentura DPA. Vládní politici v posledních dnech ovšem opakovali, že kabinet nevydal žádný zákaz vývozu ani neuplatňuje bojkot.

Šéf opozice a kandidát na kancléře ve volbách v příštím roce Friedrich Merz uvedl, že ho „velké množství podniků“ informovalo, že o povolení k vývozu zbraní do Izraele vládu požádalo a už několik měsíců čeká na jeho zpracování. „Co je to jiného než faktické odpírání vývozních povolení?“ prohlásil Merz.

Loni Německo schválilo vývoz zbraní a výzbroje do Izraele v celkové hodnotě 326,5 milionu eur (zhruba 8,2 miliardy Kč), což představovalo desetinásobný nárůst proti roku 2022, vyplývá z údajů ministerstva hospodářství, které povolení k exportu schvaluje.

Německo čelí u Mezinárodního soudního dvora žalobě Nikaraguy, která požaduje zastavení vývozu německých zbraní do Izraele. Na konci dubna soudci ale rozhodli, že v této věci nevydají předběžné opatření. Soud však také nevyhověl německé žádosti o zamítnutí případu, který tak může pokračovat. Samotný spor by mohl trvat i několik let.

Německo si v pondělí řadou pietních akcí připomnělo první výročí útoku Hamásu na Izrael. Prezident Frank-Walter Steinmeier prohlásil, že povinností Německa je stát na straně Izraele, zároveň vyjádřil přání, aby boje na Blízkém východě brzy ustaly. Kancléř Scholz znovu odsoudil loňský teroristický útok a zároveň vyzval k ukončení „nepředstavitelného utrpení“ palestinského lidu v Pásmu Gazy. Už v neděli ministryně zahraničí Annalena Baerbocková označila izraelskou bezpečnost za jeden z německých „státních zájmů“ a znovu obhajovala právo Izraele na sebeobranu.

 

Podíl.
Exit mobile version