Komerční prezentace Aktual.: 2.10.2024 15:08

Berlín – Německý kancléř Olaf Scholz a francouzský prezident Emmanuel Macron dnes na jednání v Berlíně ostře odsoudili úterní íránský raketový útok na Izrael. V tiskové zprávě o tom informovala německá vláda. Podle ní politici vyzvali také k okamžitému příměří v bojích mezi Izraelem a libanonským šíitským hnutím Hizballáh. Jednali také o další podpoře Ukrajiny, která se od února 2022 brání ruské agresi.

„Ostře odsoudili íránské raketové útoky na Izrael. Co se týče konfliktu mezi Izraelem a Hizballáhem, zopakovali výzvu řady států k okamžitému příměří a implementaci rezoluce Rady bezpečnosti OSN 1701,“ uvádí prohlášení německé vlády o schůzce Scholze s Macronem. Rezoluce číslo 1701 v srpnu 2006 ukončila měsíční válku mezi Izraelem a Hizballáhem a mimo jiné stanoví, že v jižním Libanonu u hranic s Izraelem může operovat pouze libanonská armáda a mírové jednotky OSN.

Scholz se dnes s Macronem setkal v poledne v budově kancléřství. Podle německé vlády jednali i o německo-francouzských vztazích a také o evropských otázkách, a to v přípravě na summit EU, který se uskuteční 17. a 18. října v Bruselu. Německý kancléř a francouzský prezident rovněž s ohledem na trvající ruskou útočnou válku proti Ukrajině zdůraznili, že se napadená země může spolehnout na podporu Berlína a Paříže „tak dlouho, jak to bude potřeba“.

Podíl.
Exit mobile version