Aktual.: 19.09.2024 14:42

Praha – Ve sbírkách na pomoc lidem, které v Česku zasáhly nedávné záplavy, se dosud shromáždilo přes 230 milionů korun. Vybraná částka se za dva dny víc než zdvojnásobila. Zjistila to dnes ČTK u organizací, které sbírky pořádají. Většina dosud získaných peněz je ve sbírce organizace Člověk v tísni, desítky milionů vybrala i Charita ČR a organizace ADRA. Některé z neziskových organizací vyhlásily také materiální sbírky nebo se podílejí na zajištění dobrovolníků, kteří v postižených oblastech pomohou.

Rozsáhlé a ničivé záplavy po vytrvalém dešti o víkendu silně zasáhly zejména Moravskoslezský kraj a sever Olomouckého kraje. Na sbírkové konto Člověka v tísni lidé dosud poslali 130 milionů korun, dárců je víc než 32.000. Charita ČR podle mluvčího Jana Oulíka k dnešku vybrala 55 milionů korun, ADRA získala k dnešnímu ránu 25 milionů Kč.

Víc než 11 milionů korun je ve sbírce Českého červeného kříže (ČČK), řekl ČTK jeho prezident Marek Jukl. Diakonie Českobratrské církve evangelické shromáždila od několika tisíců dárců zatím 6,2 milionu korun, řekla ČTK vedoucí oddělení vnějších vztahů Jitka Kozubková. Víc než pět milionů korun se dosud sešlo ve sbírce, kterou spustil portál Donio.cz.

Sbírky pořádají také další organizace, třeba Husitská diakonie a Církev československá husitská, Konto Bariéry, Armáda spásy nebo Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové. Informace o kontech získají zájemci na webových stránkách jednotlivých neziskových organizací nebo na portálu darujme.cz. Pomoci lze také materiálními dary, které přijímají zejména potravinové banky a oblastní pobočky charity.

Například Člověk v tísni přispěl čtyři miliony korun potravinovým bankám na nákup trvanlivých potravin k distribuci do postižených regionů. Dováží tam také nářadí a dezinfekční prostředky pro úklid, balenou vodu a pomáhá evakuačním centrům.

Charita ČR do záplavami zasažených oblastí poslala stovky vysoušečů a desítky elektrocentrál. Rozváží také další materiální pomoc. ADRA do středečního večera zjistila potřeby téměř tří stovek domácností. „Naším cílem je, aby se finanční pomoc k postiženým rodinám dostala co nejdříve. Proto monitorujeme situaci bezprostředně po opadnutí vody a následně rozhodujeme o výši podpory,“ uvedla zástupkyně ředitele organizace Miroslava Illetšková.

Český červený kříž společně s projektem Vlna pomoci zřídil rozcestník s nabídkou míst, kde se zájemci mohou zapojit do dobrovolnické činnosti. Urychluje se tak koordinace a zjednodušuje pomoc tam, kde je potřeba, uvedl Jukl. Nabídky se průběžně aktualizují podle požadavků postižených míst.

 

Podíl.