Aktual.: 1.10.2024 11:43

Praha – Ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty) předpokládá, že by mohl ve funkci skončit v příštích čtrnácti dnech. Demisi podá premiérovi Petru Fialovi (ODS) dnes, buď osobně ve Sněmovně, nebo ji donese na podatelnu úřadu vlády. Novinářům to dnes řekl při příchodu na jednání poslaneckého klubu Pirátů.

Odchod Pirátů z vlády schválili členové strany v pondělí večer v internetovém hlasování o odstoupení strany od vládní koaliční smlouvy se Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Starosty a nezávislými (STAN). Strana ve vládě končí v reakci na rozhodnutí premiéra odvolat ke konci září šéfa Pirátů Ivana Bartoše z funkce vicepremiéra pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj.

„Já respektuji to rozhodnutí. Sice nejsem členem strany, ale pořád jsem nominantem za Piráty,“ řekl dnes Šalomoun novinářům. Dodal, že pokud v nově rekonstruované vládě Piráti nebudou, neměl by tam koho reprezentovat.

Koalice se dohodla dál Šalomounův post ve vládě neobsazovat, agendu má přebrat ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). „Jsem domluven s panem premiérem, že můj faktický konec má zapadat do celé té rekonstrukce. Předpokládám, že to bude trvat týden, čtrnáct dní,“ řekl Šalomoun.

Demisi dnes premiérovi předá také ministr zahraničí Jan Lipavský, zároveň požádal o ukončení členství v pirátské straně.

 

Podíl.