Aktualizace: 26.01.2024 12:20

Melbourne – Běloruská tenistka Aryna Sabalenková se může stát v sobotu první ženou po 11 letech, která obhájí titul na Australian Open. Ve finále prvního grandslamového turnaje sezony se proti ní postaví nasazená dvanáctka Čeng Čchin-wen z Číny, která chce navázat na triumf krajanky Li Na z roku 2014. Utkání začne v Areně Roda Lavera v 9:30 SEČ.

Pětadvacetiletá Sabalenková, která vyřadila ve 2. kole Brendu Fruhvirtovou a ve čtvrtfinále Barboru Krejčíkovou, zatím neztratila na turnaji ani set. V semifinále si poradila s turnajovou čtyřkou Američankou Cori Gauffovou a uhájila před ní druhé místo v žebříčku WTA. Ve finále grandslamu je potřetí v kariéře a podruhé za sebou. Naposledy se titul na Australian Open podařilo obhájit její krajance Viktorii Azarenkové, která triumfovala v letech 2012 a 2013.

„Budu připravená bojovat. Nebudu ale bláznit,“ řekla Sabalenková. „Když jste ve finále poprvé, cloumá to s vámi a můžete některé věci uspěchat. Když už jste tam ale potřetí, řeknete si: Ok, je to finále. Je to jen další zápas,“ uvedla.

Loni v melbournském finále porazila Jelenu Rybakinovou z Kazachstánu 4:6, 6:3, 6:4. Turnajová trojka tentokrát vypadla ve 2. kole s Ruskou Annou Blinkovovou. Světovou jedničku Polku Igu Šwiatekovou zastavila ve 3. kole Linda Nosková. Sabalenková, která letos vyhrála 10 z 11 zápasů, bude ve finále favoritkou.

„Jsem úřadující šampionka, ale když při nejhorším prohraju, budu příští rok alespoň obhajovat méně bodů. Tak se to snažím brát. Pomáhá mi to se soustředit a v každém zápase vydat maximum, aniž bych musela myslet na to, že něco obhajuju. Tlak nepopírám, jen přesouvám pozornost jinam,“ řekla rodačka z Minsku.

S Čeng Čchin-wen se Sabalenková utká podruhé. Vloni ji porazila ve čtvrtfinále US Open 6:1, 6:4. Právě výsledek z New Yorku byl pro Číňanku dosud maximem z turnajů „velké čtyřky“.

Čeng Čchin-wen, která loni obdržela ocenění WTA za největší zlepšení, využila i příznivý los, když nenarazila na jedinou nasazenou soupeřku. Postupně vyřadila Američanku Ashlyn Kruegerovou, Britku Katie Boulterovou, krajanku Wang Ja-fan, Francouzku Oceane Dodinovou, Rusku Annu Kalinskou a naposledy Ukrajinku Dajanu Jastremskou.

V 21 letech a 109 dnech je druhou nejmladší Asiatkou, která se v „open éře“ dostala poprvé do grandslamového finále. Mladší byla jen v roce 2018 na US Open Japonka Naomi Ósakaová. Čeng Čchin-wen se může stát po deseti letech druhou čínskou vítězkou Australian Open po Li Na.

„Li Na u nás všichni milujeme,“ řekla Čeng Čchin-wen, které dvojnásobná grandslamová vítězka před turnajem radila, aby nad ničím moc nepřemýšlela a šla do toho. „Jsem si jistá, že finále bude velmi zajímavé, protože Sabalenková je jedna z největších ranařek na okruhu,“ uvedla Čeng Čchin-wen

Vítězka dvouhry si přijde na 3,15 milionu australských dolarů (zhruba 47 milionů korun). Poražená finalistka získá 1,725 milionu australských dolarů.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.