Události v regionech: Doprava o Velikonocích (zdroj: ČT24)

Až do pondělka budou provoz na silnicích v Česku kontrolovat posílené policejní hlídky. Zaměří se především na dodržování rychlosti nebo jízdu pod vlivem alkoholu. Právě velikonoční svátky spolu s letními prázdninami patří podle dopravních statistik k nejrizikovějším obdobím. Dálnice byly přeplněné už během čtvrtka, příjezdy do měst ucpané, v přetíženém provozu docházelo k nehodám, před kterými se tvořily mnohakilometrové kolony.

S každým dnem posledního březnového týdne byla situace na silnicích horší. Ve čtvrtek na mnoha místech doslova kalamitní. Mnoho lidí se vracelo na svátky domů, jiní odjížděli za příbuznými nebo na dovolené. Za volant na Velikonoce usedají i sváteční jezdci bez průběžné řidičské praxe. Do terénu proto vyrazily i policejní hlídky. Pokud nejsou u nehod, zaměřují se na běžné kontroly.

„Současně s tím, že má být i hezké slunečné počasí, je pravděpodobné, že po silnici se krom vozidel budou pohybovat i v hojném počtu cyklisté a motorkáři,“ poznamenala mluvčí krajského policejního ředitelství Pardubického kraje Dita Holečková.

Do terénu vyrazilo například sedmdesát policistů z Hradce Králové. „Kontroly budou probíhat na dálnicích, na rychlostních komunikacích, na silnicích prvních tříd a také v místech, kde je zvýšená intenzita dopravního provozu,“ řekl dopravní policista královéhradeckého krajského policejního ředitelství Milan Struhar.

Na D1 byl podle redaktorky České televize Blanky Poulové od šestnácti hodin provoz velmi hustý. Kolony se tvořily u Brna. Problémy byly u Prahy u Chocerad, kde řidiči museli počítat se zdržením. A velké komplikace byly mezi Plzní a Prahou, kde byla odpoledne kolona až šestnáctikilometrová.

Na dálnicích D11 a D35 byl provoz během dne plynulý. Dlouhé kolony se ale už od rána tvořily na několika úsecích silnice číslo 35. Například před Vysokým Mýtem kolona měřila asi pět kilometrů. Trpěliví by měli být řidiči až do pondělí. S vyšším provozem totiž přibývá i nehod. Loni jich bylo za celé Velikonoce téměř šest set, z toho dvě smrtelné.

Dopravci posílili spoje

Plné jsou v období Velikonoc i autobusy a vlaky na pravidelných linkách. Železniční dopravci proto spoje posilují. Do souprav připojují víc vagonů. Vyšší kapacitu nabídnou vlaky na nejvytíženějších linkách. Víc vlaků než obvykle bude až do úterního rána jezdit mezi Prahou a Moravou, Českými Budějovicemi, Chebem nebo Hradcem Králové.

Naopak městská hromadná doprava se bude řídit prázdninovým a víkendovým jízdním řádem. „My máme vysledováno z předchozích let, že naopak během Velikonoc sice přijíždí turisté, nicméně obecně je poptávka po veřejné dopravě výrazně nižší,“ řekl vedoucí odboru komunikace pražského dopravního podniku Daniel Šabík. Cestující v Praze čeká také čtyřdenní výluka metra C. V úseku mezi I. P. Pavlova a Nádražím Holešovice budou jezdit náhradní autobusy.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.