Aktualizace: 5.03.2024 19:05

Tel Aviv – Neustálé útoky libanonského hnutí Hizballáh na izraelské pohraničí čím dál více přibližují Izrael k rozhodnutí, že přistoupí k vojenské akci v Libanonu. Podle agentury Reuters to řekl izraelský ministr obrany Joav Galant zvláštnímu vyslanci Spojených států, který je na návštěvě Izraele. Izraelská média mezitím informovala o dalších nejméně pěti přeshraničních útocích na severu země.

„Jsme odhodláni pokračovat v diplomatickém procesu, nicméně agrese Hizballáhu nás přibližuje ke kritickému bodu při rozhodování o našich vojenských aktivitách v Libanonu,“ uvedl Galant v prohlášení po setkání s americkým emisarem Amosem Hochsteinem. Ministr jej také upozornil, že Hizballáh „vtahuje zúčastněné strany do nebezpečné eskalace“.

Galant a Hochstein na schůzce hovořili o každodenních útocích raketami, střelami a drony na území Izraele a také o snaze dosáhnout dohody, na jejímž základě by se Hizballáh stáhl od hranic a ukončil bojové akce, uvádí se ve zprávě. Do svých domovů by se tak mohly vrátit desetitisíce obyvatel evakuovaných ze severu země.

Nedlouho poté, co Galantův úřad vydal prohlášení, se v několika městech poblíž hranic opět rozezněly sirény leteckého poplachu, upozornil server The Times of Israel (ToI). Jedna ze střel dopadla do města Kirjat Šmona, uvedla tamní policie, podle níž došlo ke škodám na majetku. Oběti ve městě, které bylo evakuováno dva týdny po říjnových teroristických útocích Hamásu, nejsou hlášeny. Podle serveru došlo na severu Izraele v oblasti Galileje během tří hodin k pěti útokům. Izraelská armáda dnes zveřejnila také video, na kterém její bojový letoun F-15 ničí bezpilotní prostředek, který se od Izraele dostal ze Sýrie.

Libanonská státní agentura NNA dnes informovala, že ve vesnici Hula na jihu země zemřeli tři členové jedné rodiny po izraelském leteckém úderu. Ten zasáhl třípodlažní dům. Na místě pokračuje pátrací akce a záchranáři prověřují, zda se někdo další stále nenachází pod troskami domu. Izraelská armáda uvedla, že udeřila na několik odpalovacích zařízení, vojenských stanovišť a na velitelské středisko hnutí Hizballáh na jihu Libanonu, u hranic s Izraelem.

Hochstein v pondělí jednal v Bejrútu také s předními libanonskými představiteli, které varoval, že případná dohoda o zastavení bojů v Pásmu Gazy nemusí nutně vést k uklidnění na hranici mezi Libanonem a Izraelem. Podle něj je nutné dosáhnout „trvalého a spravedlivého bezpečnostního urovnání“ mezi oběma zeměmi.

Íránem podporované šíítské hnutí Hizballáh je spojencem palestinského Hamásu. Obce a města na severu Izraele začalo ostřelovat už 8. října, den po brutálním vpádu Hamásu do jižního Izraele, kterým podnítil válku v Pásmu Gazy.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.