Aktualizace: 18.02.2024 21:12

Nové Město na Moravě (Žďársko) – Sportovní ředitel biatlonového svazu Ondřej Rybář pomýšlel na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě o trochu výš, reprezentanti se ale podle něj nemají za co stydět. Od lepších výsledků je stejně jako většinu sezony dělila lepší střelba. V rozhovoru s novináři Rybář řekl, že se budou muset na hluchá místa zaměřit a zřejmě přistoupit k některým změnám.

„V rámci toho, jak se nám dosud dařilo, si myslím, že šampionát proběhl podobně jako celá sezona. Spoustu závodů ztrácíme na střelnici. Myslím ale, že vystoupení našich závodníků tady nebylo špatné a nemáme se za co stydět,“ uvedl Rybář.

Češi vyšli podruhé za sebou na světovém šampionátu medailově naprázdno a poprvé od roku 2004 chyběli v individuálních závodech mezi prvními osmi. Nejlepším výsledkem bylo deváté místo Markéty Davidové ve stíhacím závodu. Z mužů skončil nejlépe desátý Tomáš Mikyska ve vytrvalostním závodě.

„Pomýšleli jsme určitě výš, ale v kontextu toho, jak to tu probíhalo, si myslím, že tam byly i dobré střelecké a týmové výkony. U sedmého místa ve štafetě bychom si přáli asi víc, ale bylo to nahoru dolů. Teď to hodnotím spíše objektivně. Pro nějakou hlubší analýzu sezony a mistrovství světa je ještě brzy. Určitě tam máme i hluchá místa, která se musíme snažit opravit,“ řekl Rybář.

O lepší výsledky připravily české biatlonisty často chyby na střelnici. „Provází nás to celou sezonu. Bylo to vidět ať už ve vytrvalostním závodě nebo stíhačkách. Najednou jsme v té desítce byli a myslím, že jsou tam i závodníci, kteří mají minimálně na to širší pódium. Když ale začnete jako dnes u chlapského masáku dvojkou, tak tam šance není. V téhle konkurenci byste musel být extra běžec, abyste to zvládl. A tohle je to, co nás teď drží trochu zpátky,“ uvedl Rybář.

Věří, že Češi v sezoně neřekli poslední slovo. Na programu jsou ještě závody Světového poháru v Oslu, Soldier Hollow a Canmore. „Už tam jsou ty okamžiky. Věřím, že Markéta ještě ukáže, že má natrénováno. Ukázal to i Tomáš Mikyska. To jsou ty chvíle, kdy střílet umíme. Člověk tu sebejistotu musí dostat tím, že se mu to povede. Polovina našich závoďáků vám řekne, že v tréninku střílí nuly, ale ta intenzita a psychický stres je mezi závodem a tréninkem totálně rozdílný,“ řekl Rybář.

Nastupující generace kolem Mikysky, Jonáše Marečka či Terezy Voborníkové podle něj potřebuje ještě trochu času. „Už před Pekingem jsem říkal, že tohle mistrovství je pro nás trochu brzo. Tomáš měl navíc smůlu se zraněním. Vůbec jsem třeba nepočítal, že tu bude schopný odjet takovou porci závodů,“ poukázal Rybář na Mikyskovo zranění kolena před sezonou.

V týmu potenciál vidí. „Máme tu juniorské mistry světa a medailisty. Trochu mě jen mrzí, že by ten přechod mohl být plynulejší. Musíme to ale brát, jak to je. Trpělivost ke sportu patří. Jsou tam lidé, kteří mohou něco dokázat, ale bude je to stát ještě hodně práce,“ prohlásil.

Bývalý trenér mužské i ženské reprezentace připustil, že by po sezoně mohly přijít změny. „Není to o tom, že bychom byli spokojení s tím, jak se ta sezona s mistrovstvím světa vyvíjí. Pokud chcete ve sportu uspět, musíte se tomu postavit čelem. Neříkám, že přijdou nějaké závratné změny, ale je potřeba si to opravdu říct a hodit na stůl, kterým směrem se můžeme ubírat,“ uvedl Rybář.

Když se před ním zmínily změny, které udělali představitelé biatlonového svazu před 14 lety po olympiádě ve Vancouveru, byl sportovní ředitel opatrný. „Nepřirovnávám to k tomu, ale tenkrát nám to zafungovalo. Všichni to respektovali a generovalo to nějaký úspěch. Myslím, že tu máme silnou generaci, která je schopná ty úspěchy mít a musíme k tomu tak všichni přistoupit,“ dodal Rybář.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.