Komerční prezentace Aktual.: 26.10.2024 18:55

Tbilisi – Velmi odlišné údaje nabídly první odhady výsledků parlamentních voleb, které krátce po uzavření volebních místností zveřejnily gruzínské televizní stanice. Ty provládní uváděly na prvním místě vládní stranu Gruzínský sen, jiné naznačovaly opoziční vítězství. Šéf Gruzínského snu Bidzina Ivanišvili i zástupci opozice se už prohlašují za vítěze voleb.

Podle průzkumu, který pro jeden z televizí u východu z volebních místností uskutečnil americký institut Edison Research, vede proevropská opozice před vládnoucí stranou obviňovanou ze zavádění autoritářských praktik. Čtyři proevropské strany, které se dohodly na vytvoření koalice, získaly podle průzkumu celkem 51,9 procenta hlasů oproti 40,9 procenta pro Gruzínský sen.

„Evropská Gruzie vítězí s 52 procenty navzdory pokusům výsledky voleb zmanipulovat,“ uvedla proevropská gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová na sociální síti X.

Podle průzkumu zveřejněného televizí Imedi, která podporuje Gruzínský sen, získala naopak vládnoucí strana 56 procent hlasů. Její zakladatel, miliardář Ivanišvili, toto uskupení prohlásil za vítěze voleb. „Jde o ojedinělý případ ve světě, kdy ta samá strana dosáhla takového úspěchu v tak obtížné situaci,“ uvedl někdejší gruzínský premiér jen několik minut po uzavření volebních místností. Jeho strana je u moci 12 let.

Za vítěze se ovšem považuje i opozice a tvrdí, že je na cestě k získání většiny ve 150členném parlamentu.

Hlasování provázely na několika místech násilné incidenty a úřad gruzínského ombudsmana vyzval k jejich vyšetření. Z jednoho volebního místa byl nahlášen případ, kdy jistý muž nacpal do hlasovací urny štos lístků. Volební komise oznámila, že výsledky z této volební místnosti označí za neplatné.

Nynější volby podle mnohých rozhodnou o tom, zda se bude Gruzie v následujících letech bude orientovat na Evropu nebo na Rusko.

Gruzínská prezidentka odsoudila násilnosti při volbách

Gruzínská proevropská prezidentka Salome Zurabišviliová odsoudila násilné incidenty, které poznamenaly dnešní parlamentní volby. Hlášeno je i porušování pravidel, kvůli kterému výsledky na jednom místě budou prohlášeny za neplatné.

„Chci upozornit na velmi znepokojivé násilné incidenty u různých volebních místností,“ cituje agentura AFP příspěvek Zurabišviliové na sociálních sítích.

Gruzínská média informovala například o tom, že u volební místnosti na kraji Tbilisi propukla rvačka, do které se zapojily desítky lidí. Střetli se v ní stoupenci vládnoucí proruské strany Gruzínský sen s volebními pozorovateli.

Na sociálních sítích se také objevilo video z města Marneuli ležícího něco přes 40 kilometrů na jih od Tbilisi, na kterém jistý muž cpe do volební urny štos lístků. Ministerstvo vnitra podle agentury AP informovalo, že zahájilo vyšetřování tohoto případu a ústřední volební komise oznámila, že výsledky na tomto místě prohlásí za neplatné. Vláda a opozice se navzájem obviňují z tohoto incidentu.

Podíl.
Exit mobile version