Povolení použití dalekonosných zbraní poskytnutých Ukrajině k úderům hluboko v ruském týlu je na jednotlivých spojencích. Potvrdil to ve čtvrtek v Londýně po jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským nový generální tajemník NATO Mark Rutte. Ukrajinský prezident podle agentury Reuters hovořil o vojenských potřebách své země v příštích měsících v jejím boji proti ruskému agresorovi i s britským premiérem Keirem Starmerem.

Na novinářský dotaz ohledně střel s dlouhým doletem Rutte podle agentury Reuters řekl, že „o tom hovořili, ale nakonec je to na jednotlivých spojencích.“

Spojenci zatím Ukrajině nepovolili provádět údery jimi dodanými zbraněmi dlouhého doletu hluboko na ruském území. Ani postoj Londýna se však podle mluvčího britského ministerského předsedy v tomto ohledu nemění. Ukrajina má podle Londýna právo za určitých okolností na cíle uvnitř ruského území útočit , ale postoj Británie ohledně použití jejích řízených střel dlouhého doletu Storm Shadow se nezměnil, zdůraznil mluvčí.

„Jasně chceme dostat Ukrajinu do nejsilnější pozice. Ale žádnou válku nikdy nevyhrála jediná zbraň. A pokud jde konkrétně o Storm Shadow, na postoji britské vlády ohledně použití střel s dlouhým doletem nenastala žádná změna,“ citovala Reuters mluvčího.

Starmer na začátku setkání se Zelenským řekl, že je „velmi důležité, abychom byli schopni ukázat naše trvalé odhodlání podporovat Ukrajinu“ a že to byla příležitost „projít plán a promluvit si detailněji“.

NATO zahájí jaderné cvičení

Rutte ve čtvrtek v Londýně rovněž potvrdil, že NATO příští pondělí zahájí své každoroční jaderné cvičení. To se uskuteční na pozadí zostření jaderné rétoriky ze strany ruského vůdce Vladimira Putina.

Zhruba dvoutýdenního cvičení Steadfast Noon, které se uskuteční v Belgii a Nizozemsku, se podle NATO zúčastní na šedesát letounů, včetně bitevníků F-35A a bombardérů B-52, ze 13 zemí. „V nejistém světě je životně důležité, že testujeme naši obranu a že posilujeme naši obranu, aby naši protivníci věděli, že NATO je připraveno a je schopno odpovědět na jakoukoli hrozbu,“ uvedl Rutte. „Celé cvičení se zvlášť zaměří na Spojené království, Severní moře, ale také na Belgii a Nizozemsko,“ dodal šéf Severoatlantické aliance.

Studio 6: Zelenskyj bude jednat s evropskými lídry (zdroj: ČT24)

Zelenskyj tento týden cestuje po Evropě, aby se setkal se spojenci. Ve středu byl v Chorvatsku, účast na summitu Ukrajiny a zemí jihovýchodní Evropy využil k propagaci „plánu vítězství“. „Není důležité, jestli plán vítězství Putin přijme, nebo ne. Důležité je získat podporu všech, kteří Ukrajinu posilují, a ne oslabují. Proto jsme náš plán vytvořili,“ řekl v Dubrovníku Zelenskyj. Jeho další kroky míří do Francie, kde ho chce francouzský prezident Emmanuel Macron ujistit o trvající podpoře.

Svůj plán vítězství chtěl Zelenskyj západním lídrům hromadně představit na sobotní schůzce na americké letecké základně Ramstein na západě Německa. Biden však oznámil, že cestu kvůli hurikánu Milton ruší – odsunula se tak celá ramsteinská schůzka.

Podíl.
Exit mobile version