Aktual.: 24.10.2024 10:38

Kyjev – Ruští vojáci u města Selydove na východě Ukrajiny zajali čtyři příslušníky ukrajinské národní gardy, vyslechli je před kamerou a pak je zabili, uvedl dnes úřad ukrajinského generálního prokurátora. Prokuratura zahájila vyšetřování kvůli podezření, že se Rusové dopustili válečného zločinu a vraždy.

O zabíjení válečných zajatců ruskými vojáky informují ukrajinské úřady poměrně často. Podle prokuratury počet těchto případů v letošním roce vzrostl, což svědčí o tom, že nejde o ojedinělé incidenty, ale o systematickou politiku státu.

Moskva se v konkrétních případech zdržuje vyjádření, obecně však popírá, že by se ruské ozbrojené síly dopouštěly válečných zločinů.

U Selydove se ruští vojáci zmocnili čtyř gardistů 6. října, během útoku na ukrajinské pozice. Pak nahráli výslech raněných gardistů na video. Následující den ukrajinské jednotky znovu dobyly tyto pozice a našly těla zabitých Ukrajinců, uvedla prokuratura. Ruští vojáci podle ní porušili ženevskou úmluvu o zacházení s válečnými zajatci a dopustili se těžkého zločinu. Na jeho objasnění pracují vyšetřovatelé ukrajinské tajné služby SBU.

Ruské jednotky se v posledních dnech soustřeďují na dobytí Selydove, napsal dnes na svém webu list Ukrajinska pravda a dodal, že podle ukrajinského velení se během uplynulého dne právě u tohoto města odehrálo nejvíce ruských útoků, podporovaných také ruskými bombardéry a bitevními letouny.

Ukrajinské úřady mají informace o tom, že ruští vojáci přímo na bojišti zabili nejméně 93 ukrajinských válečných zajatců, uvedl na počátku tohoto měsíce Jurij Belousov z ukrajinské generální prokuratury, kde vede odbor zabývající se válečnými zločiny. Čtyři z pěti uvedených případů byly zaznamenány v letošním roce, uvedl Belousov podle ukrajinských médií.

Toto prohlášení následovalo poté, co ukrajinské úřady oznámily, že prověřují informace, že ruští vojáci u Pokrovska na východě země zastřelili 16 vzdávajících se ukrajinských vojáků. Ukrajinské úřady tvrdí, že zdokumentovaly od začátku války na 130.000 válečných zločinů spáchaných ruskými jednotkami.

Podíl.