Komerční prezentace Aktual.: 24.10.2024 10:03

Moskva – Ruští poslanci dnes schválili dohodu o strategickém partnerství s KLDR. Informovaly o tom tiskové agentury. Děje se tak na pozadí zpráv o vyslání severokorejských vojáků do Ruska a jejich přípravě na nasazení do války proti Ukrajině.

Prezidenti obou zemí Vladimir Putin a Kim Čong-un podepsali vzájemný obranný pakt během Putinovy červnové návštěvy Pchjongjangu. Rusko a Severní Korea prohloubily spolupráci po rozpoutání války proti Ukrajině. Jižní Korea a Ukrajina tvrdí, že severokorejští vojáci se připravují k nasazení ve válce, aby podpořili Rusko, připomněla agentura Reuters.

„Dohoda v plné míře přihlíží ke vzniklé geopolitické situaci a povyšuje vztahy mezi Ruskem a Severní Koreou na novou, spojeneckou úroveň,“ prohlásil šéf zahraničního výboru Státní dumy, dolní komory ruského parlamentu, Leonid Sluckij. „Je to základ pro rozšíření spolupráce ve všech oblastech a základ pro globální strategické partnerství mezi Moskvou a Pchjongjangem,“ dodal. Sluckij podle agentury Interfax zdůraznil „mírumilovný a obranný charakter smlouvy, která není namířena proti třetím zemím a nepočítá s vojenskými aliancemi, na rozdíl od západních dohod“.

Náměstek ruského ministra zahraničí Andrej Rudenko před novináři prohlásil, že dohoda s KLDR neobsahuje žádná tajná ujednání, jak tvrdí západní média, a bude zveřejněna v plném znění. „Doba tajných dohod minula,“ prohlásil. Diplomat podle státní agentury TASS současně uvedl, že dohoda o partnerství mezi Ruskem a KLDR má pomoci čelit hrozbám ze Západu.

KLDR již poskytla Rusku své rakety a dělostřeleckou munici, používané v boji proti Ukrajině, tvrdí Kyjev a Západ. Rusko a Severní Korea tyto zprávy popírají.

Podíl.
Exit mobile version