Rusko patrně při středečním útoku na východoukrajinský Charkov použilo nový typ řízené bomby. Uvedli to ukrajinští činitelé, podle nichž jde o zbraň na pomezí řízené letecké bomby a střely. Ruská invazní armáda na město zaútočila leteckými pumami poprvé od roku 2022, upozornil náčelník vyšetřovacího oddělení policie v Charkovské oblasti Serhij Bolvinov. Při útoku jeden člověk zemřel a dalších devatenáct utrpělo zranění včetně čtyř dětí ve věku od tří měsíců do devíti let.

Podle šéfa charkovské policie Volodymyra Tymoška Moskva mohla použít nový typ řízených bomb, které označil jako UMPB D-30. „Je to něco mezi řízenou leteckou bombou, kterou (Rusové) v poslední době používají, a střelou. Je to takříkajíc létající bomba,“ řekl Tymoško na místě úderu.

Bolvinov informoval o leteckých bombách, které označil za levnou obdobu řízené střely. „Jedná se o UMPB D-30 SN, vyrobenou na bázi (bomby) FAB-250,“ uvedl Bolvinov s tím, že informace se prověřují.

O použití jiného typu zbraně než obvykle hovořil i předseda oblastní správy Oleh Syněhubov, jenž zmínil řízenou munici velké ráže. „Útok na obytné budovy byl pravděpodobně proveden střelou UMPB D-30. Je poměrně silná, její výbušná síla je mezi leteckou pumou a střelou. Střela kalibru 30 centimetrů může doletět až do vzdálenosti 90 kilometrů. Mohou být shozeny z letadla a odpáleny z vícenásobného raketového systému Směr,“ uvedl Syněhubov s tím, že definitivní informace budou k dispozici po prozkoumání střel.

Kopie americké „chytré“ bomby

FAB-250 je ničivá nenaváděná letecká puma o váze 250 kilogramů, která se shazuje z letadel a je určená k útokům na vojenské cíle, jako jsou opevnění nebo bunkry. Americký Institut pro studium války (ISW) před několika týdny napsal, že Rusko útočí na Ukrajinu i pomocí vylepšených klouzavých bomb. V případě UMPB D-30 SN jde v podstatě o modernizaci neřízené bomby FAB ze sovětské éry na řízenou klouzavou pumu, citoval ISW mluvčího ukrajinské armády Dmytra Lychového.

Ukrajinský web Telegraf uvádí, že v těle UMPB D-30 SN je integrovaná letecká puma, tryskový motor a navigační satelitní systém Kometa. Bomba se tak změní v řízenou střelu. Kromě raketometů je možné ji odpálit i z letadla. Podobné bomby podle webu Rusko pravidelně svrhává v Doněcké oblasti.

Další ukrajinský web Oboz píše, že UMPB D-30SN je ruská kopie americké „chytré“ bomby GBU-39/B SDB, jejímž zkřížením s raketou M26 pak vznikla řízená střela GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bomb).

Rusové nyní tyto nové bomby, které používají od začátku března, testují v bojových podmínkách, sériově se zatím nevyrábí. Některé použité bomby po dopadu neexplodovaly, což podle webu může svědčit o nízké kvalitě či o zrychlené neorganizované výrobě. Do budoucna se ale tato zbraň může stát velmi účinnou vysoce přesnou raketovou municí na střední vzdálenosti.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.