Komerční prezentace Aktual.: 18.10.2024 18:46

Kyjev – Ruští vojáci v obci Ňu-Jork na východě Ukrajiny zastřelili zajatého ukrajinského vojáka, který dříve nejspíše utrpěl zranění a ležel bezbranný na zemi. Incident, který se stal ještě na počátku září, ukrajinské úřady vyšetřují jako válečný zločin, oznámila dnes kancelář generálního prokurátora Andrije Kostina.

„Vražda válečného zajatce je hrubým porušením ženevské úmluvy (o zacházení s válečnými zajatci) a představuje těžký zločin,“ napsala na sociální síti.

Ukrajinské úřady mají informace o tom, že ruští vojáci přímo na bojišti zabili nejméně 93 ukrajinských válečných zajatců, uvedl na počátku tohoto měsíce Jurij Belousov z ukrajinské generální prokuratury, kde vede odbor zabývající se válečnými zločiny. Čtyři z pěti uvedených případů byly zaznamenány v letošním roce, uvedl Belousov podle ukrajinských médií.

Toto prohlášení následovalo poté, co ukrajinské úřady oznámily, že prověřují informace, že ruští vojáci u Pokrovska na východě země zastřelili 16 vzdávajících se ukrajinských vojáků. Mezitím se na sociálních sítích objevily informace o další brutální vraždě zajatého ukrajinského vojáka, upozornil Belousov.

Ruské ministerstvo obrany zprávy o vraždění zajatých Ukrajinců ruskými vojáky nekomentovalo, poznamenal server BBC News.

Tyto případy podle generálního prokurátora Andrije Kostina svědčí o tom, že zprávy o mučení a zabíjení zajatých ukrajinských vojáků nejsou izolovanými incidenty, ale jde o promyšlenou politiku ruského vojenského a politického vedení. Přislíbil také odhalit a pohnat k odpovědnosti všechny pachatele – od vojáků, kteří zabíjeli, až po ty, kdo jim vydali zločinné rozkazy.

Ukrajinská prokuratura v září informovala, že prošetřuje smrt nejméně 73 ukrajinských vojáků v ruském zajetí. Ukrajinské úřady tvrdí, že zdokumentovaly od začátku války na 130.000 válečných zločinů spáchaných ruskými jednotkami.

 

Podíl.
Exit mobile version