Komerční prezentace Aktual.: 19.09.2024 19:20

Kyjev/Moskva – Ruské síly dnes zasáhly domov důchodců ve městě Sumy na severovýchodě Ukrajiny. Zabit byl jeden člověk a dalších nejméně 12 lidí utrpělo zranění, informovalo ukrajinské ministerstvo vnitra. Čtyřiasedmdesátiletá žena zemřela a dvě další, obě ve věku 67 let, byly předtím zraněny v důsledku čtyř nočních ruských útoků naváděnými bombami KAB na místa v Záporožské oblasti na jihovýchodě Ukrajiny. Na sociálních sítích to uvedl šéf tamní oblastní správy Ivan Fedorov.

V domově seniorů, který se stal terčem útoku v Sumách, žilo 211 lidí, uvedl šéf správy Sumské oblasti Volodymyr Arťuch. Evakuováno bylo 147 osob. Pod troskami žádní lidé nejsou, ujistilo ministerstvo vnitra. Útok přitom podle něj částečně zničil dvě podlaží budovy.

„Lidé jsou přemisťováni do nově připravených míst. Potřebují lékařskou a psychologickou pomoc,“ uvedl Arťuch v ukrajinské televizi. „Stalo se to odpoledne. Lidé obědvali nebo odpočívali a byli v šoku,“ dodal šéf regionální správy.

Rusko v poslední době zintenzivnilo útoky na Sumskou oblast, což Kyjev považuje za reakci na ukrajinskou operaci v ruské Kurské oblasti. Ta podle ukrajinského prezidenta pomohla zabránit okupaci Sumské oblasti.

Ukrajinská obrana v noci zasahovala v okolí Kyjeva, uvedla nad ránem na Telegramu tamní vojenská správa. V příspěvku obyvatele ukrajinské metropole vojáci vyzvali, aby nefotografovali a nefilmovali práci obránců města. „Nezapomínejte na pravidla bezpečnosti, zůstaňte v krytech až do konce leteckého poplachu,“ uvedli.

Ukrajinské letectvo ráno oznámilo, že přes noc zlikvidovalo všech 42 dronů Šáhed, které Rusové nad bránící se zem vyslali. Zničena byla také jedna raketa Ch-59. Na Charkov Rusové podle ukrajinských vzdušných sil v noci ze sousední Belgorodské oblasti vypustili také tři řízené střely S-300/S-400. Podobné informace stran konfliktu není možné bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.

V Charkově sice bylo poškozeno několik domů, ale nikdo neutrpěl zranění, uvedl starosta města Ihor Terechov podle webu listu Ukrajinska pravda. Moskva mezitím oznámila dobytí další obce v Doněcké oblasti.

Ruské síly oznámily, že se jim v ruské Kurské oblasti, jejíž část v srpnu v překvapivé operaci obsadily ukrajinské jednotky, podařilo „získat kontrolu“ nad dvěma obcemi. Napsala to ráno agentura Reuters s odvoláním na ruský TASS, podle kterého ruský velitel, generálmajor Apty Alaudinov, jmenoval obce Nikolajevo-Darjino a Darjino, ležící u ukrajinských hranic na západní straně oblasti, kterou drží ukrajinské síly.

V Doněcké oblasti na východní frontě, kde ruská armáda v poslední době dosahuje mírných územních zisků, se ruským vojákům podařilo obsadit vesnici Heorhijivka. Informovala o tom agentura TASS s odvoláním na ruské ministerstvo obrany. Heorhijivka leží mezi obcemi Marjinka na východě, kterou Rusko dobylo koncem loňského roku, a Kurachove na západě, které je pod kontrolou ukrajinských jednotek.

Zprávy o územních ziscích na bojišti nelze nezávisle ověřit, upozorňuje agentura Reuters. Moskva v posledních týdnech pravidelně informuje o „osvobození“ menších vesnic Doněcké oblasti, přičemž termínem osvobození označuje dobytí a okupaci ukrajinského území. Minulý týden ruská armáda ohlásila postup u nedaleké obce Krasnogorivka, o víkendu pak prohlásila, že dobyla obec Želanne, která leží asi deset kilometrů severně od Heorhijivky. Za hlavní cíl postupu ruských vojsk v oblasti je považováno město Pokrovsk, které je klíčovým logistickým uzlem ukrajinské armády a pro jehož obranu chce Ukrajina podle svých velitelů udělat maximum.

Podíl.
Exit mobile version