Komerční prezentace Aktual.: 1.10.2024 22:16

Kyjev – Ukrajinské úřady prověřují informace, že ruští vojáci u Pokrovska na východě země zastřelili 16 vzdávajících se ukrajinských vojáků, oznámila dnes ukrajinská média s odvoláním na vyjádření generálního prokurátora Andrije Kostina a ombudsmana Dmytro Lubince. Odvolávají se také na video kolující po sociálních sítích, které se však kupříkladu server BBC News rozhodl z etických důvodů nezveřejnit.

„Právě jsem obdržel informace o novém ohavném zločinu spáchaném Ruskem na válečných zajatcích,“ uvedl Kostin. Podle něj jde nejen o zjevné porušení válečných pravidel, ale i o dosud největší dosud hlášený případ zastřelení vzdávajících se vojáků na bojové linii. Svědčí o tom, že zprávy o mučení a zabíjení zajatých ukrajinských vojáků nejsou izolovanými incidenty, ale jde o promyšlenou politiku ruského vojenského a politického vedení, usoudil prokurátor. Přislíbil také odhalit a pohnat k odpovědnosti všechny pachatele – od vojáků, kteří zabíjeli, až po ty, kdo jim vydali zločinné rozkazy.

Ombudsman Lubinec připomněl, že podle ženevské konvence se má o ochranu zajatců postarat země, která je zajala. Ale „nelidská země opět porušila mezinárodní humanitární právo a ženevské úmluvy a sklouzla k popravám zajatců v novém měřítku“. Tyto systematické zločiny musí přestat, a proto o ruském počínání informoval OSN a Mezinárodní výbor Červeného kříže.

Případy zabíjení ukrajinských válečných zajatců ruskými okupanty bohužel nejsou žádná vzácnost. V poslední době se v sociálních sítích pravidelně objevují videa zachycující spáchané krutosti, dodal server RBK-Ukrajina. Ukrajinská prokuratura v září informovala, že prošetřuje úmrtí nejméně 73 ukrajinských vojáků v ruském zajetí. Ukrajinské úřady tvrdí, že zdokumentovaly od začátku války na 130.000 válečných zločinů spáchaných ruskými jednotkami.

Podíl.
Exit mobile version