Rusko podniklo další rozsáhlý útok na Ukrajinu. Kyjev hlásí poškození energetické infrastruktury v šesti regionech včetně západních, odstávky v dodávkách elektřiny a také několik zraněných v Dněpropetrovské oblasti. Podle ukrajinského letectva se podařilo sestřelit 84 z 99 ruských střel a dronů. V Polsku vzlétla preventivně polská i spojenecká vojenská letadla. V Rumunsku našli u hranic s Ukrajinou další trosky dronu.

Ministr vnitra Ihor Klymenko sdělil, že Rusko útočilo na deset ukrajinských oblastí, přičemž zasáhlo i civilní objekty a soukromé domy. Lékařskou pomoc vyhledalo šest lidí včetně dítěte. Předseda správy Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak podle agentury AP informoval o jednom zabitém a dalším zraněném člověku při jiném ruském útoku.

Ruská invazní armáda podle velitele ukrajinského letectva Mykoly Oleščuka vyslala na Ukrajinu 60 útočných dronů Šáhed a 39 střel různých typů, kterými zaútočila na zařízení v sektoru paliv a energetiky. Ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila 58 dronů, 17 střel s plochou dráhou letu Ch-101/Ch-555, pět řízených střel Ch-59 a čtyři střely Iskander, napsal velitel ukrajinského letectva.

Exploze se v noci na pátek ozvaly v ukrajinském městě Dnipro a v Chmelnycké a Ivano-Frankivské oblasti, napsal v pátek server Ukrajinska pravda, podle něhož invazní armáda podnikla vzdušný úder z více směrů.

Předseda správy Lvovské oblasti Maksym Kozyckyj uvedl, že na jeho region Rusko zaútočilo mimo jiné dvěma střelami typu Kinžal. Ukrajinské protivzdušné obraně se podle něj podařilo sestřelit nad oblastí všech jedenáct dronů, zmíněné střely ovšem nikoliv. „Úlomky nepřátelských zbraní poškodily objekt kritické infrastruktury,“ napsal na síti Telegram bez dalších podrobností.

Rusové poškodili energetická zařízení v šesti oblastech

Podle sdělení ukrajinského premiéra Denyse Šmyhala ruský úder poškodil energetickou infrastrukturu v šesti regionech: Dněpropetrovské, Vinnycké, Ivano-Frankivské, Lvovské, Čerkaské a Černivické oblasti. Někde jsou odstávky v dodávkách energií, uvedl Šmyhal a dodal, že země potřebuje více systémů protivzdušné obrany. Stanice BBC dříve informovala o přerušení v dodávkách elektřiny v Dněpropetrovské a Charkovské oblasti.

Ukrajinské energetické společnosti Ukrenerho i DTEK hlásí poškození energetických zařízení. „Byly poškozeny tepelné a vodní elektrárny ve středních a západních oblastech (země),“ uvedla firma Ukrenerho na platformě Telegram. DTEK na stejné sociální síti píše, že Rusové zaútočili na tři jeho tepelné elektrárny. Firma eviduje vážné poškození zařízení a jednoho zraněného zaměstnance.

Ropná a plynárenská společnost Naftogaz podle agentury Reuters uvedla, že terčem útoku byla i její zařízení, vážné škody ale firma neeviduje.

V Polsku vzlétla letadla, v Rumunsku našli trosky dronu

Operační velitelství polské armády mezitím informovalo, že vzlétla jeho i spojenecká letadla. „Polská a spojenecká letadla operují v polském vzdušném prostoru, což může mít za následek zvýšenou hladinu hluku, zejména v jihovýchodní části země,“ sdělilo velitelství na síti X. Jako důvod uvedlo ruský vzdušný úder na Ukrajinu.

Rusko při nedávném útoku na západní Ukrajinu podle polské armády narušilo polský vzdušných prostor svou střelou s plochou dráhou letu, která po 39 vteřinách polský vzdušný prostor opustila. Polská média při některých ruských vzdušných úderech na Ukrajinu informují o preventivní aktivaci polského letectva.

Rumunské úřady ve čtvrtek večer na farmě nedaleko Dunaje a hranice s Ukrajinou podle všeho našly trosky dronu. Podle agentury Reuters to uvedlo ministerstvo obrany v Bukurešti. „Úlomky, které zřejmě pocházely z dronu, byly nalezeny 28. března večer v zemědělské oblasti na ostrově Insula Mare a Brailei,“ uvedl rumunský resort obrany v prohlášení. Dodal, že rumunské bezpečnostní složky případ vyšetřují.

Podobné incidenty se po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu předloni v únoru staly už několikrát. Například loni v polovině prosince Bukurešť informovala, že po ruském útoku na ukrajinskou infrastrukturu se objevil kráter po sestřeleném dronu v neobydlené oblasti u vsi Grindu, která leží u Dunaje několik kilometrů od ukrajinského přístavu Reni.

Rumunsko, které je členem NATO, kvůli tomu přesunulo své systémy protivzdušné obrany blíž k vesnicím u Dunaje. Rozšířilo také bezletové zóny a zvýšilo počet vojenských pozorovacích stanovišť a hlídek v oblasti. Jeho představitelé opakovaně uvedli, že neexistují důkazy o tom, že by šlo o úmyslný útok na Rumunsko.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.