Ruští vojáci se u Vovčansku chtěli pomstít Ukrajincům, ale skončilo to pro ně samotné katastrofou. Podcenili granátometné drony 57. motorizované brigády, které Ukrajinci stále zdokonalují přidáváním citlivější rozbušky a silnější výbušné náplně.




1:44

Záběry ukazují, jak Ukrajina získala zpět kontrolu nad Vovčanským závodem | Video: Reuters

Před více než týdnem ukrajinské komando zlikvidovalo pár posledních ruských vojáků, kteří se ukrývali v obklíčeném závodě ve Vovčansku v Charkovské oblasti na severu Ukrajiny. Rusové se své padlé spolubojovníky snažili pomstít – chtěli zaútočit na ukrajinské pozice severozápadně od areálu.

Rusové ale se svými sedmnácti obrněnými transportéry MT-LB, třemi tanky a méně než sto pěšáky narazili na hradbu ukrajinské palebné síly. K ostřelování ruské útočné skupiny využila 57. motorizovaná brigáda ukrajinské armády hlavně bezpilotní letouny shazující granáty. 

Podle ukrajinských válečných blogerů skončilo po střetu v troskách šestnáct obrněných transportérů a jeden tank. „Kolem doutnajících zbytků strojů byly doslova hromady mrtvých a zmrzačených Rusů,“ informoval po boji jeden z ukrajinských válečných blogerů.

„Není těžké pochopit, co se stalo,“ píše novinář David Axe, zaměřující se na ruskou agresi, pro server Forbes. Podle něj se na každém z třináctitunových obrněnců nacházelo asi 10 vojáků, kteří počítali s tím, že hrozba shora dolů v podobě dronů je méně závažná než hrozba zdola, kterou jsou miny.

„Nebyl to úplně neopodstatněný předpoklad: zastaralé, slabě pancéřované MT-LB jsou notoricky známé tím, že při zásahu minou zespoda shoří. Rusové ale zřejmě podcenili, jak velké škody mohou způsobit granátometné drony 57. motorizované brigády,“ vysvětluje Axe.

Ukrajinci totiž munici, kterou shazují drony, neustále zdokonalují – přidávají citlivější rozbušky a silnější výbušné náplně. Pěchota na horních korbách valící se směrem k továrně, mohla být sice v bezpečí před minami, hrozily jí ale katastrofální následky způsobené právě bezpilotními letouny.

Podle novináře ale ruští vojáci na misi za pomstou neměli moc na výběr. Museli tak jako tak riskovat jednu z variant – buď výbuch min při jízdě uvnitř obrněnců, nebo útoky dronů při jízdě na nich. „To je problém ruské armády, která vytahuje ze skladů další vozy MT-LB ze 70. let, aby nahradila některé z tisíců novějších a těžších bojových vozidel BMP, o která Rusové přišli za posledních 31 měsíců tvrdých bojů na Ukrajině,“ dodává Axe.

Vlach: Ukrajinský útok otřásl Rusy. Teď není síla, která by Ukrajince z Ruska dostala (celý článek s videem zde)

Spotlight Aktuálně.cz – Tomáš Vlach | Video: Tým Spotlight

Podíl.
Exit mobile version