Komerční prezentace Aktual.: 20.10.2024 13:27

Kyjev/Moskva – Při ruském útoku na ukrajinský Kryvyj Rih v Dněpropetrovské oblasti v noci na dnešek utrpělo zranění 17 lidí, uvedly ukrajinské úřady. V ruském Dzeržinsku se v noci ozvaly výbuchy v podniku, kde se vyrábějí výbušniny, napsaly telegramové kanály Shot a Astra. Na tamní Sverdlovův závod, který je součástí ruského vojensko-průmyslového komplexu, zaútočily ukrajinské drony, uvedl dopoledne server Ukrajinska pravda s odvoláním na svůj zdroj v ukrajinské tajné službě.

„Bezpilotní letouny ukrajinské armády se pokusily zaútočit na město Dzeržinsk v Nižegorodské oblasti. Místní obyvatelé hlásí silné exploze a kouř v oblasti Sverdlovova závodu,“ napsal brzy ráno portál Shot. Kanál Astra zveřejnil záběry, které podle něj zachycují útoky, a poznamenal, že v podniku se vyrábějí výbušniny.

„Nepřítel v závodě vyrábí výbušniny, letecké a dělostřelecké granáty, letecké pumy, hlavice pro protitankové řízené střely a hlavice do raketových systémů protivzdušné obrany,“ citovala později svůj zdroj Ukrajinska pravda, podle níž podnik napadly drony ukrajinských tajných služeb SBU, HUR a sil pro speciální operace. List nezmiňuje, jaké škody útok způsobil.

Podle agentury Reuters je závod v Dzeržinsku jedním z největších ruských podniků na výrobu výbušnin, které používají ruské invazní síly na Ukrajině, a podléhá sankcím Evropské unie i Spojených států. Na západní sankce uvalené loni na Sverdlovův závod upozorňuje také stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.

Gubernátor regionu Gleb Nikitin na sociální síti telegram napsal, že protivzdušná obrana odrazila dronový útok na průmyslovou zónu v Dzeržinsku. Při pádu trosek dronů podle něj utrpěli lehká zranění čtyři hasiči. Cíl úderu neupřesnil.

Ruské ministerstvo obrany dnes informovalo o sestřelení 110 dronů nad sedmi ruskými regiony. Osm bezpilotních prostředků podle něj zničila protivzdušná obrana právě nad Nižegorodskou oblastí, která se nachází asi 400 kilometrů východně od Moskvy. Nejvíce – 43 – jich zlikvidovala nad Kurskou oblastí, kde pokračuje ukrajinská přeshraniční vojenská operace. Ruský resort obrany pravidelně informuje o sestřelených dronech, obvykle ale neuvádí, kolik celkem bezpilotních letounů Ukrajina na Rusko vyslala.

Ukrajinské letectvo mezitím oznámilo sestřelení 31 ruských dronů v noci na dnešek nad 12 ukrajinskými oblastmi. Celkem podle něj Rusové vyslali 49 bezpilotních letounů a dvě balistické střely Iskander-M. Třináct ruských dronů podle Kyjeva zmizelo z radarů, co se s nimi stalo, se upřesňuje. Dva drony letěly směrem na Bělorusko, dodaly ukrajinské vzdušné síly, které se nezmiňují o osudu raket a zbylých dronů.

Předseda rady obrany Kryvého Rihu Oleksandr Vilkul uvedl, že Rusko provedlo na město dva útoky balistickými střelami. Při úderu bylo podle něj zraněno 17 lidí. „Podle současných informací bylo poškozeno 15 budov, tři vzdělávací instituce, tři administrativní budovy, sedm podnikatelských objektů, hotel, tři hasičská auta a dvacet osobních aut… Tedy civilní objekty,“ napsal na telegramu.

Ruské vzdušné útoky v noci na dnešek oznámil také starosta Kyjeva Vitalij Kličko. Uvedl, že v metropoli pracovala protivzdušná obrana. Náčelník kyjevské vojenské správy metropole Serhij Popko napsal, že sestřeleno bylo přibližně deset bojových dronů směřujících na hlavní město. Útok podle předběžných zprávě nezpůsobil žádné škody ani oběti. Cílem útoku byla také Lvovská oblast, kde není hlášena žádná škoda, píše Reuters.

Podíl.
Exit mobile version