Komerční prezentace Aktualizace: 4.07.2024 16:57

Moskva – Ruský soud poslal na 12,5 roku do vězení amerického občana Roberta Woodlanda, kterého uznal vinným z pokusu o nelegální výrobu a prodej omamných látek. Napsala to dnes ruská agentura TASS s odvoláním na moskevskou prokuraturu. Agentura Reuters s odkazem na Woodlandova právníka Stanislava Kševického píše, že ho soud uznal vinným z obchodování s drogami. Ruské bezpečnostní složky zatkly Woodlanda letos v lednu. Podle jeho obhájce částečně přiznal vinu.

Vyšetřovatelé Woodlanda podle ruské státní agentury obvinili z toho, že byl součástí organizované skupiny, která vznikla kvůli nelegálnímu prodeji omamných látek. Ty se podle nich snažila prodávat „distančně“, tedy bez osobního kontaktu se zákazníky. Woodland podle ruských úřadů drogy přemisťoval mezi skrýšemi. „Byl zadržen při pokusu o ukrytí drog,“ píše TASS.

Podle ruské prokuratury má dvaatřicetiletý Woodland kromě amerického také ruské občanství a žil v Permském kraji. Prokuratura za trestné činy, za které hrozí podle Reuters až 20 let vězení, požadovala pro Woodlanda 12 za mřížemi.

Agentury Reuters a AP dříve napsaly, že jeho jméno se shoduje se jménem muže, který v roce 2020 řekl listu Komsomolskaja pravda, že pochází z Permské oblasti na Urale a v 90. letech 20. století ho z tamního sirotčince adoptovali Američané, s nimiž pak žil v USA. Své adoptivní rodiče označil za úžasné, ale chtěl vyhledat biologickou matku v Rusku, a tak se vrátil. Nakonec se s matkou setkal v show ruské televize a v původní vlasti se rozhodl zůstat.

V ruských věznicích nebo vazbách je v současné době několik amerických občanů, například novinář Evan Gershkovich obviněný ze špionáže, se kterým začal proces nedávno. Žurnalista i jeho zaměstnavatel – list The Wall Street Journal (WSJ) – obvinění ze špionáže odmítají. Bílý dům označil soud s reportérem za vykonstruovaný a jeho vazbu za neoprávněnou.

V ruské vazbě čeká na soud také rusko-americká novinářka s bydlištěm v Praze Alsu Kurmaševová. Ruské úřady viní žurnalistku stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) z toho, že se při návštěvě příbuzných nezaregistrovala jako takzvaná zahraniční agentka. Kurmaševová je také stíhaná za knihu odsuzující ruskou válku proti Ukrajině.

Například Gershkoviche podle některých diplomatů Rusové pravděpodobně zadrželi ve snaze pořídit si „zásobu“ amerických občanů, které by mohli vyměnit za ruské občany zadržované na Západě. Rusko a Spojené státy se už v minulosti dohodly na významných výměnách vězňů – naposledy v prosinci 2022, kdy Moskva vyměnila americkou basketbalistku Brittney Grinerovou za ruského obchodníka se zbraněmi Viktora Buta odsouzeného a uvězněného v USA. Grinerová byla před výměnou odsouzena v Rusku za údajné pašování omamných látek, ačkoliv se u soudu hájila, že danou látku má na lékařský předpis.

Podíl.
Exit mobile version