Komerční prezentace Aktual.: 21.10.2024 17:32

Kyjev – Ruský pilot Dmitrij Golenkov, kterého ukrajinské úřady spojují s útoky na civilní cíle, zemřel po sérii zranění hlavy, a to zřejmě kladivem. Dnes o tom informovala ukrajinská vojenská rozvědka HUR. Ta se k odpovědnosti nepřihlásila, jak poznamenal portál listu The Kyiv Independent.

Ukrajinské tajné služby už dříve uvedly, že Golenkov se v červnu 2022 zapojil do raketového útoku na nákupní středisko Amstor v ukrajinském Kremenčuku, při kterém zahynulo 22 lidí a desítky dalších utrpěly zranění. Zodpovědnost mu Ukrajina připisuje také za útok na obytný dům ve východoukrajinském Dnipru, který si vyžádal 46 obětí včetně šesti dětí.

Golenkovovo tělo leželo v jabloňovém sadu v Suponěvu v Brjanské oblasti, uvedla rozvědka. Na síti Telegram HUR zveřejnila i fotografie, které označila za pilotovu mrtvolu. Golenkov podle ukrajinských úřadů sloužil jako náčelník štábu perutě letecké skupiny 52. pluku bombardovacího letectva. Ten má základnu na vojenském letišti Šajkovka, kde jsou rozmístěny i nadzvukové strategické bombardéry Tu-22M3, které Rusko k úderům na Ukrajině používá.

Podíl.
Exit mobile version