Na sociálních sítích koluje video zachycující dramatickou smrt okupanta, který si vysloužil přezdívku “lovec dronů.” Ruský voják se totiž po několikaminutovém útěku před ukrajinským dronem rozhodl zařízení chytit holýma rukama. Výbušninami vybavený bezpilotní letoun po chvíli explodoval.




1:28

„Další pohled na lovce dronů, který se posmrtně proslavil,“ komentovala brigáda incident o tři dny později. | Video: Ukrajinská 68. samostatná lovecká myslivecká brigáda

Na videu 68. samostatné lovecké brigády Ozbrojených sil Ukrajiny zveřejněném na začátku září je vidět, jak ruský voják před dronem utíká, než se ho rozhodne chytit. S letounem ještě několik minut běží, pak ale stroj vybuchne. Záběry končí pohledem na okupanta, jehož tělo nehybně leží v oblaku dýmu na prašné silnici.

„Další pohled na lovce dronů, který se posmrtně proslavil,“ komentovala brigáda incident o tři dny později, kdy se rozhodla publikovat rozšířenou verzi videa. 

Podle ukrajinského leteckého průzkumníka, který promluvil pod příslibem anonymity s novináři ze serveru Kyiv Post, může detonátor dronu někdy selhat, což se pravděpodobně stalo i v tomto případě. Piloti jinak odpalují nálože na dálku, ze záběrů je ale patrné, že ve vhodný moment se dron s výbušnou směsí odpálit nepodařilo. Nešťastným rozhodnutím vojáka ale nakonec bezpilotní letoun svou misi i tak splnil.

Smrt „lovce dronů“ není jediným videem zveřejněným ukrajinskou armádou, které od začátku měsíce rezonovalo na sociálních sítích. Internetem kolují také záběry z akce bezpilotního letounu s názvem „Queen Hornet“ (v překladu Královna sršní).

Vylepšený dron má na sobě připevněnou útočnou pušku AK-47, pomocí které na populárním videu zřejmě ostřeloval ruské pozice v Doněcké oblasti. Záběry zveřejnila jednotka „Divoké sršně“, skupina dobrovolníků, kteří vyrábějí útočné kamikadze drony pro armádu. 

Ukrajinský letecký průzkumník, který hovořil s novináři z webu Kyiv Post, vysvětlil, že kalašnikovem vybavené drony mají potenciál, ale čelí několika omezením. Mechanici musí mimo jiné vylepšit systém zaměřování a vyřešit problémy s omezeným množstvím munice i jejím pomalým dobíjením. 

Ukrajina se ve vývoji dronů stala světovým lídrem a v navrhování elektronických válečných technologií předstihla Rusko, které oblasti dříve dominovalo. 

Za zády Kremlu? Filmařka popsala šok při natáčení s ruskými vojáky, teď čelí kritice (článek s videem zde)

Dokumentaristka Anastasia Trofimovová měla strávit za zády ruské vlády sedm měsíců po boku okupantů nedaleko frontové linie na Ukrajině. | Video: Reuters

Podíl.
Exit mobile version