Aktual.: 19.09.2024 21:47

Kyjev – Ukrajinská ofenzíva do ruské Kurské oblasti přiměla Moskvu přesunout do tohoto regionu kolem 40.000 vojáků, uvedl dnes prezident Volodymyr Zelenskyj. K situaci na východě Ukrajiny řekl, že se armádě povedlo snížit útočný potenciál ruských invazních jednotek v ukrajinské Doněcké oblasti, ale situace tam zůstává extrémně složitá.

„Každý den se odehrávají těžké boje ve směru na Kurachove a Pokrovsk. Ale děláme maximum pro odolnost našich bojových brigád,“ uvedl ve svém pravidelném večerním projevu Zelenskyj. „A odděleně: operace v Kurské oblasti. Tímto směrem už bylo odkloněno asi 40.000 ruských vojáků. Naše aktivní akce pokračují,“ doplnil.

Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze bezprostředně v podmínkách války nezávisle ověřit. Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) dnes upozornilo, že z Kurské oblasti přicházejí o vývoji bojů protichůdné zprávy, které podávají Ukrajinci a Rusové. Zatímco ruská armáda uvedla, že tam postoupila, ukrajinské vojsko tvrdí, že se ruská protiofenzíva zastavila.

Ruský velitel Apti Alaudinov řekl, že ruské jednotky dobyly zpět dvě vesnice: Nikolajevo-Darino a Darino. Podle agentury Reuters by obsazení těchto vsí umožnilo Rusům zaútočit na Sverdlikovo, které Ukrajinci využívají jako logistické centrum.

Mluvčí regionálního velitelství ukrajinských sil Oleksij Dmytraškivskyj ovšem o den dříve agentuře AFP řekl, že ruská protiofenzíva v Kurské oblasti byla zastavena. „Rusové se snažili útočit po křídlech, ale byli zastaveni. Situace je stabilizovaná a dnes je vše pod kontrolou,“ řekl ve středu armádní mluvčí.

Rusko zahájilo rozsáhlou invazi na Ukrajinu v únoru 2022. Ukrajinci vpád ruských vojsk do své země zčásti odrazili a některá svá území dobyli zpět. Rusové ale části ukrajinských regionů na východě a jihu země nadále okupují a boje pokračují.

Na začátku srpna ukrajinská armáda pronikla do ruské Kurské oblasti a obsadila část ruského území, podle Kyjeva ovládla kolem stovky obcí a na 1300 kilometrů čtverečních ruského území. Nyní tam Ukrajinci čelí protiútoku ruských jednotek a Moskva v uplynulých dnech uváděla, že dobyla řadu obcí zpět.

Kyjev podle médií mimo jiné doufal, že ofenzívou v Kurské oblasti přinutí Moskvu přemístit své jednotky z východu Ukrajiny a zpomalí tam tak její postup, ale Rusové se nadále tlačí ve směru na město Pokrovsk. Alaudinov dnes tvrdil, že ruské invazní jednotky postoupily všude, i na východě Ukrajiny.

Podíl.