Rusko poskytlo jemenským povstalcům Húsíům prostřednictvím Íránu satelitní údaje pro zaměřování jejich raketových a dronových útoků na západní obchodní lodě v Rudém moři. Napsal o tom americký deník The Wall Street Journal (WSJ) s odvoláním na tři zdroje. Íránem podporované šíitské skupině se díky tomu podle listu daří ochromit jednu z klíčových globálních obchodních tras a destabilizovat region.

Húsíové, které Spojené státy označují za teroristickou organizaci, začali na nákladní lodě v Rudém moři a Adenském zálivu útočit loni v listopadu, podle svého tvrzení na podporu Palestinců ve válce proti Izraeli v Pásmu Gazy. Později začali pro rozšiřování svých úderů využívat i údaje z ruských satelitů, řekl listu jeden zdroj obeznámený s touto záležitostí a dva evropští představitelé resortů obrany. Tyto údaje Húsíům předávali členové íránských revolučních gard při svém nasazení v Jemenu, uvedl jeden ze zdrojů.

Tato zpravodajská pomoc podle WSJ ukazuje, jak daleko je ruský vládce Vladimir Putin ochoten zajít ve snaze podrývat západní ekonomický a politický řád. Rusko se podle analytiků, s nimiž list hovořil, obecně snaží přiživovat nestabilitu od Blízkého východu až po Asii, aby odvracelo pozornost i zdroje Západu od agrese Moskvy na Ukrajině.

„Pro Rusko je kdekoli jakýkoli konflikt dobrou zprávou, neboť odvádí pozornost světa od Ukrajiny. Spojené státy přitom musejí vyčleňovat vlastní prostředky – systémy Patriot nebo dělostřelecké granáty – a když je ve hře Blízký východ, je jasné, kam se je rozhodnou poslat,“ řekl listu Alexander Gabujev, ředitel berlínského think tanku Carnegie Russia Eurasia Center.

Mluvčí ruské vlády na žádost WSJ o komentář bezprostředně nereagoval, mluvčí Húsíů se odmítl vyjádřit.

Rudé moře, kudy dříve proplouval ročně náklad v hodnotě zhruba jednoho bilionu dolarů, se od loňského listopadu stalo pro globální lodní společnosti bitevním polem, poznamenal server The Times of Israel. Húsíové, kteří ovládají většinu západního pobřeží Jemenu, zaútočili raketami a drony na více než 80 obchodních plavidel, jedné lodi se zmocnili a dvě potopili. Řadu dalších střel zachytila námořní koalice pod vedením USA v Rudém moři nebo nedosáhly svých cílů.

V reakci na tyto útoky vedou USA a Británie od ledna letecké a raketové údery proti Húsíům na území Jemenu. Izrael pak v odvetě za útoky na vlastní území provedl na konci září vzdušné údery na elektrárnu v Jemenu a klíčový přístav Hudajdá.

Podíl.
Exit mobile version