Aktualizace: 24.05.2024 18:14

Tallinn/Brusel – Ruští pohraničníci odstranili z řeky Narvy některé z bójí, které tam umístilo Estonsko k vyznačení hranice mezi oběma zeměmi a k usnadnění navigace. Tallinn i Evropská unie krok Ruska odsoudily, informoval dnes zpravodajský server BBC News. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg uvedl, že Severoatlantická aliance stojí solidárně po boku Estonska proti jakémukoli ohrožení jeho suverenity.

Podle estonských představitelů Rusové ve čtvrtek časně ráno z řeky odstranili 24 z 50 plovoucích bójí, které mají zajistit, aby se lodě nedostaly do cizích vod.

„Pohraniční incident je součástí provokativního chování a hybridních akcí Ruska, včetně těch na námořní a pozemní hranici v pobaltské oblasti,“ uvedl v prohlášení šéf diplomacie EU Josep Borrell. „Takové akce jsou nepřijatelné,“ dodal.

Podle agentury AP Estonsko a Rusko desítky let – většinou ve vzájemné shodě – na léto instalovaly bóje na řeku Narvu, která od sebe odděluje estonské město Narva a ruský Ivangorod. „Každý rok je vyznačení lodních tras znovu kontrolováno, protože říční dno se postupem času mění,“ řekl k tomu místní šéf estonské pohraniční stráže Eerik Purgel.

Po ruské invazi na Ukrajinu v únoru 2022 ale napětí na estonsko-ruské hranici vzrostlo a loni Moskva uvedla, že s výběrem polohy estonských bójí na řece Narva nesouhlasí.

Purgel řekl, že Estonsko se letos rozhodlo instalovat plovoucí značení na vodu na letní sezonu v souladu s dohodou z roku 2022. „Toto značení je nutné k předcházení chybám v navigaci, tak aby naši rybáři či další lidé nezabloudili omylem do ruských vod,“ podotkl Purgel.

Prvních 50 bójí bylo podle něj umístěno na řeku 13. května. Polovinu z nich ale Rusové o deset dní později odstranili, dodal.

Estonská premiérka Kaja Kallasová řekla, že se snaží situaci s Ruskem vyjasnit. Podle Kallasové se zdá, že jde o součást snah Moskvy „použít nástroje související s hranicemi k vyvolání strachu“.

Estonské ministerstvo zahraničí nyní oznámilo, že si předvolalo ruského chargé d’affaires a že kroky Moskvy vnímá jako „provokativní pohraniční incident“. Zároveň vyzvalo k okamžitému vrácení bójí na původní místo a uvedlo, že bude po Rusku žádat vysvětlení.

Spor kolem bójí na řece Narvě přichází poté, co ruské ministerstvo obrany tento týden zveřejnilo návrh na revizi námořní hranice v Baltském moři. To vyvolalo znepokojení mezi členskými zeměmi NATO, včetně Estonska. Ministerstvo návrh po krátké době z webu smazalo.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.