Aktual.: 20.09.2024 09:41

Kyjev – Rusko v noci na dnešek na Ukrajinu zaútočilo s využitím 70 dronů, informovalo ráno ukrajinské letectvo. Protivzdušná obrana 61 bezpilotních letounů zneškodnila, sestřelila také jednu ruskou řízenou střelu. V Kyjevě varování před hrozbou dronového útoku platilo i ráno, kdy tam vlakem z Polska přijela předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Úlomky sestřeleného dronu v jedné vsi v západoukrajinské Lvovské oblasti zasáhly zemědělské družstvo, kde začalo hořet, informoval Maksym Kozyckyj, šéf regionální vojenské správy. Hasiči požár uhasili. Zničená jsou tři auta, z toho dvě nákladní, v budovách patřících statku jsou vyražená okna. Nikomu se nic nestalo. Úlomky sestřelených dronů způsobily požáry také na dvou místech v Čerkarské oblasti na jih od Kyjeva. Hořelo v lese.

Letecký poplach platil v noci ve více než polovině ze 24 ukrajinských oblastí.

Do Kyjeva dnes poosmé od začátku ruské invaze v únoru 2022 přijela šéfka Evropské komise. Podle agentury DPA chce von der Leyenová představit ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému plány příprav na zimu. Brusel podle ní na podporu ukrajinské energetiky poskytne dalších asi 160 milionů eur (asi čtyři miliardy korun). „Za dva týdny začíná topná sezóna a cílem neúprosných ruských útoků na ukrajinskou energetickou infrastrukturu je způsobit co největší škody,“ uvedla von der Leyenová. Se Zelenským bude jednat také o už dříve domluvené půjčce pro Ukrajinu od skupiny G7, která sdružuje nejvyspělejší ekonomiky světa.

Ukrajina v důsledku ruských útoků přišla o značnou část energetických výrobních kapacit. V zemi jsou proto časté několikahodinové odstávky dodávek elektřiny, někdy bezprostředně po útocích lidem neteče ani voda. Komisařka pro energetiku Kadri Simsonová před časem varovala, že nadcházející zima může být pro obyvatele Ukrajiny tak náročná jako žádná jiná od dob druhé světové války.

 

Podíl.