Aktualizace: 12.02.2024 18:20

Kyjev – Rusko minulý týden použilo při útoku na Ukrajinu svou novou hypersonickou střelu Cirkon (Zirkon), uvedl dnes šéf Kyjevského výzkumného institutu forenzních expertiz Oleksandr Ruvin. Rusko útočilo na Ukrajinu také v noci na dnešek. Protivzdušná obrana zničila 14 ze 17 bezpilotních letounů typu Šáhed, uvedlo velitelství ukrajinského letectva. Sestřelena podle ní byla také jedna řízená střela Ch-59.

Nadzvukovou střelu Cirkon Rusko podle Ruvina použilo ve středu minulý týden. Ředitel kyjevského institutu to uvedl na platformě Telegram, kde zároveň zveřejnil záběry úlomků rakety. O tom, že jde skutečně o střelu Cirkon, podle něj svědčí značení na nalezených úlomcích.

Protilodní střely Cirkon jsou podle dřívějších prohlášení ruské armády schopny dosáhnout až devítinásobku rychlosti zvuku a při doletu od 600 do 1500 kilometrů můžou zasahovat námořní i pozemní cíle. Střela nese bojovou hlavici o hmotnosti 300 až 400 kilogramů a Rusko ji má ve své výzbroji od ledna 2023, shrnul Ruvin. Střela podle něj minulý týden na Ukrajině zasáhla oblast, kde nejsou žádné vojenské objekty, a způsobila újmu civilnímu obyvatelstvu. O jakou konkrétně oblast jde, Ruvin nesdělil.

V důsledku náletu dronů z dnešní noci se v Dněpropetrovské oblasti na jihovýchodě země ocitly desítky tisíc lidí bez elektřiny a vody. O dodávky elektřiny přišlo asi 29.000 odběratelů v pavlohradském okrese a dalších 10.000 bytů a domů ve městě Ternivka je bez vody, napsal dnes šéf oblastní správy Serhij Lysak na telegramu. Jeden dron podle společnosti Ukrenerho zasáhl rozvodnu v Dněpropetrovské oblasti.

Šéf Charkovské oblasti Oleh Syněhubov v neděli pozdě večer uvedl, že Rusko zaútočilo na jeho region raketami odpálenými ze systémů S-300 v ruské Belgorodské oblasti, která hraničí s Ukrajinou. Útok si podle něj nevyžádal žádné oběti ani zranění lidí. Škody však utrpěly některé nebytové budovy.

Rusko i Ukrajina v posledních měsících zvýšily počet leteckých útoků mimo frontovou linii a zaměřují se na kritickou energetickou, vojenskou a dopravní infrastrukturu protivníka, připomněla agentura Reuters.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.