Komerční prezentace Aktual.: 21.08.2024 10:37

Moskva/Kyjev – Ruská protiletecká obrana v noci na dnešek zničila desítku dronů, které směřovaly k Moskvě. Na platformě Telegram to uvedl starosta ruské metropole Sergej Sobjanin, který to označil za jeden z dosud největších dronových útoků na jím spravované město. Ruské ministerstvo obrany informovalo o odražení 11 bezpilotních letounů mířících na hlavní město. Kyjev se k Rusy hlášenému útoku na Moskvu nevyjádřil. Ukrajinská armáda oznámila, že zasáhla protiletadlový systém S-300 v Rostovské oblasti.

„Toto byl jeden z největších útoků na Moskvu s použitím dronů,“ napsal Sobjanin na síti Telegram krátce před 04:00 SELČ, kde informoval o sestřelení deseti dronů. Podle něj některé bezpilotní stroje protiletecká obrana zničila u města Podolsk. To leží jižně od Moskvy asi 38 kilometrů od Kremlu, napsala agentura Reuters. Sobjanin také uvedl, že podle předběžných informací nebyl nikdo zraněn ani nejsou hlášeny žádné škody.

Ruské ministerstvo obrany informovalo o sestřelení celkem 45 ukrajinských dronů během noci na dnešek. „Jedenáct bezpilotních letounů bylo zničeno nad Moskevskou oblastí, dalších 23 nad Brjanskou oblastí, šest nad Belgorodskou oblastí, tři nad Kalužskou oblastí a dva nad Kurskou oblastí,“ uvedl ruský resort obrany.

Ruská agentura TASS hlásila také sestřelení dvou dronů na Tulskou oblastí, která sousedí s tou Moskevskou, a gubernátor Rostovské oblasti Vasilij Golubev informoval o zlikvidované ukrajinské raketě, přičemž region podle něj nezaznamenal žádné škody. Ruské ministerstvo obrany tyto oblasti ve svém hlášení nezmínilo.

O útoku na Rostovskou oblast informoval i generální štáb ukrajinských ozbrojených sil, který na facebooku napsal, že námořnictvo společně s dalšími složkami udeřilo na pozice ruského protiletadlového systému S-300 u města Novošachtinsk. Výsledky úderu zjišťuje, na místě podle něj byly slyšet výbuchy. „Je třeba poznamenat, že ruští útočníci používají komplexy S-300 k útokům na mírumilovná ukrajinská města, ničí obytné budovy a terorizují civilní obyvatelstvo,“ uvedlo velení ukrajinské armády.

Ukrajina, která se třetím rokem brání rozsáhlé ruské vojenské agresi, už měsíce podniká dronové útoky proti ruským rafineriím nebo letištím, podotkl Reuters, podle něhož rozsáhlé údery na Moskevskou oblast jsou spíše vzácnější. Zatím největší dronový útok na ruskou metropoli se odehrál v květnu 2023, kdy bylo nad Moskvou zničeno nejméně osm bezpilotních strojů.

Samotná Ukrajina se brání téměř každý den ruským nočním vzdušným úderům. Podle ukrajinských médií tamní úřady vyhlásily v některých regionech poplach i v noci na dnešek.

Kyjevská městská správa oznámila, že protivzdušná obrana reaguje na ruský vzdušný úder. V hlavním městě úřady v noci a ráno vyhlásily hned několik poplachů po sobě, napsal server Ukrajinska pravda. Zatím nejsou informace o případných škodách. V Chmelnycké oblasti byly v noci slyšet exploze. Ukrajinské letectvo, které obvykle informuje o počtu vystřelených a sestřelených ruských vzdušných zbraní, zatím noční statistiku neprezentovalo. V noci nicméně varovalo před údery dronů.

Podíl.
Exit mobile version