Komerční prezentace Aktualizace: 25.06.2024 21:39

Moskva – Z ukrajinského zajetí se do Ruska vrátilo 90 ruských vojáků a také Rusko předalo Ukrajině 90 válečných zajatců, oznámilo dnes ruské ministerstvo obrany podle agentur. Výměnu zajatců podle ministerstva zprostředkovaly Spojené arabské emiráty. Osvobození ruští vojáci přiletěli do Moskvy, kde se podrobí lékařským vyšetřením, dodalo ministerstvo. Propuštění 90 Ukrajinců z ruského zajetí posléze potvrdil prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Domov nejsou jen slova,“ napsal Zelenskyj a upřesnil, že mezi osvobozenými Ukrajinci jsou příslušníci národní gardy, vojenského námořnictva, armády i pohraniční stráže, obránci Mariupolu, jaderné elektrárny v Černobylu, bojovníci z frontových úseků u Chersonu, Doněcka, Charkova, Záporoží a Luhanska.

„Pamatujeme na všechny naše lidi v ruském zajetí. Pracujeme na osvobození každého z nich,“ zdůraznil ukrajinský prezident, který rovněž poděkoval SAE za pomoc při osvobození Ukrajinců.

O předchozí výměně zajatců informovaly Moskva a Kyjev v poslední květnový den, kdy se podle prohlášení ruského ministerstva obrany a ukrajinského prezidenta Zelenského ze zajetí vrátilo po 75 vojácích na každé straně. I tuto výměnu podle Moskvy pomohly zprostředkovat SAE.

Ukrajina, která ruské vojenské agresi čelí už více než dva roky, si s Moskvou vyměnila válečné zajatce více než padesátkrát. Šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov po předchozí, únorové výměně zajatců novinářům sdělil, že v rámci všech výměn s Moskvou se zpět na Ukrajinu vrátilo 3135 vojáků.

 

Podíl.
Exit mobile version