Komerční prezentace Aktual.: 1.10.2024 15:51

Kyjev – Ruský útok v centru Chersonu na jihovýchodě Ukrajiny dnes ráno zabil šest lidí a dalších šest zranil, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle dřívějších vyjádření ukrajinských úřadů nejspíše zabíjelo ruské dělostřelectvo, které střílelo do okolí tržnice a autobusové zastávky ve městě. Jednoho mrtvého a dvě desítky raněných raněných si podle regionálních úřadů vyžádal ruský útok na Záporoží, ležící rovněž na jihovýchodě země. Jedna žena zahynula a další dva lidé utrpěli zranění při ruském náletu na obec Esmaň v Sumské oblasti, ležící na severovýchodě Ukrajiny, oznámila oblastní prokuratura. Esmaň, kterou podle prokuratury zasáhly čtyři řízené bomby, se nachází nedaleko od hranic s Ruskem.

„Ruský útok na Cherson, přímo v centru města. V tuhle chvíli je potvrzeno šest úmrtí,“ oznámil na sociální síti X Zelenskyj. K prohlášení připojil několik fotografií těl ležících na ulici. Na jedné je vidět mrtvola mezi přepravkami s ovocem a zeleninou.

„Bylo zraněno dvanáctileté dítě. Lékařskou pomoc vyhledalo 21 lidí. Jeden muž zahynul na místě,“ napsal o předběžných důsledcích ruského útoku na Záporoží šéf oblastní správy Ivan Fedorov. Zásah poničil patnáctipodlažní obytný dům a poškodil 25 aut. Značné škody ruský útok napáchal také na soukromých domcích a dalších budovách v jedné ze čtvrtí města, poznamenal server BBC News s odvoláním na záchranáře. Záporoží zasáhlo šest bomb, napsal na svém webu list Ukrajinska pravda.

Šéf Chersonské oblasti Oleksandr Prokudin předtím informoval o pěti mrtvých a třech zraněných, regionální prokuratura podle agentury AFP zase o sedmi zabitých civilistech. Státní zastupitelství uvedlo, že na místo „patrně“ zaútočilo ruské dělostřelectvo, prezident Zelenskyj v tomto směru podrobnosti neposkytl.

Cherson leží v blízkosti Černého moře nedaleko frontové linie pokračující ruské agrese na Ukrajině a je terčem Rusů od začátku invaze v únoru 2022. Ruská vojska tehdy město rychle obsadila, asi po půl roce jej Ukrajinci při rozsáhlé protiofenzívě získali zpět.

Ukrajinská armáda ráno oznámila, že v Chersonské oblasti také v noci sestřelila ruské drony. Rusové jich podle hlášení do různých ukrajinských oblastí vyslali celkem 32, z toho 29 obránci zneškodnili.

Moskva stále popírá, že by ruská vojska útočila na civilisty či civilní oběti, ačkoliv OSN mezitím ověřila a potvrdila smrti tisíců civilistů ve válce, rozpoutané v únoru 2022 na rozkaz ruského prezidenta Vladimira Putina.

Podíl.
Exit mobile version